Preskočite na glavni sadržaj

'Mići Halubajski zvončari' - nova slikovnica Tatjane Udović

'Mići Halubajski zvončari' - nova slikovnica Tatjane Udović
Kako bi obilježili Antonju 2022. Dan Sv. Antona, 17. siječnja, kada simboličinim puhanjem u rog započinje vrijeme Pusta i 'pusneh nemotarij', Udruga za kulturu 'Ča?' predstavlja novu slikovnicu autorice Tatjane Udović mag. cult. 'Mići Halubajski zvončari'. Slikovnica je promovirana online postavljanjem video zapisa na YouTube kanal Udruge.
S ciljem upoznavanja djece s ritualnom praksom Halubajskih zvončara, nakon slikovnice „Halubajski zvončari“ (2012.) , nastala  je priča „Mići Halubajski zvončari“ autorice Tatjane Udović mag. cult.
 
Autorica ovoga puta stavlja fokus na mlađe naraštaje zvončara, koji kroz razgovor u vrijeme manifestacije Mići zvončari pul Marčeji, ističu značaj i važnost ove ritualne prakse. U slikovnici je na dojmljiv način opisan prijenos ovog običaja s generacije na generaciju te značaj zvončarske tradicije za lokalno stanovništvo Halubja. Priča je pisana čavavštinom, jer jezik čuva kulturu, a čakavština je jezik kojim se govori na Halubju.
 
Djeca primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti  nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila iz blještavila svoga srca.
 
Priča „Mići Halubajski zvončari“ tek  je jedna u nizu bisera koju nam podastire autorica Tatjana Udović  s ljubavlju za svoj halubajski kraj, piše recenzentica Tatjana Jedriško – Pančelat.
 
Slikovnica „Mići Halubajski zvončari“ doprinosi halubajskoj i kastafskoj kulturi kao i kulturi cijele Hrvatske, s obzirom da su Halubajski zvončari zaštićeno hrvatsko kulturno nematerijalno dobro od strane UNESCO-a.
 
Slikovnicu možete potražiti u Udruzi za kulturu 'Ča?' putem e-maila: udruga.ca@gmail.com.

Predstavljanje slikovnice „Mići Halubajski zvončari“ možete pogledati na poveznici: