Preskočite na glavni sadržaj

Meštrovićeve skulpture u retrospektivnom presjeku u Klovićevim dvorima

Galerija Klovićevi dvori predstavila je novinarima u utorak, dan uoči otvorenja svog najvećeg ovogodišnjeg projekta, izložbe "Ivan Meštrović - retrospektiva", skulpture neprocjenjive vrijednosti koje će posjetitelji moći pogledati do ožujka iduće godine.
vrijeme: 22.11.2023. - 03.03.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://gkd.hr/


Izbor iz golemog kiparskog opusa Meštrovićevih djela izložen je na sve tri etaže, kao i u predvorju i atriju Klovićevih dvora, u retrospektivnom presjeku njegova kiparskog stvaralaštva, kojim je stekao svjetsku reputaciju. S više od dvije stotine odabranih izložaka to je najveća umjetnička prezentacija Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina.
Na konferenciji za novinare predstavljena je i donacija Meštrovićeve obitelji, Rumjane i Mate Meštrovića Galeriji Klovićevi dvori, skulpture "Daleki akordi" iz 1918. godine, koja će trajno biti postavljena u atriju Klovićevih dvora.
Rumjana Meštrović rekla je kako su se na donaciju odlučili zato što smatraju da ovakve projekte treba poduprijeti i djelima, ne samo riječima, a i sam Ivan Meštrović uvijek je želio vratiti dio sebe i svog rada prostoru gdje je rođen i gdje se formirao.
Autorice izložbe muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori Petra Vugrinec i muzejska savjetnica Atelijera Meštrović Barbara Vujanović odabrale su reprezentativna djela po kojima je Meštrović prepoznatljiv, ali otkrile i ona manje poznata ili nepoznata.
"Ivan Meštrović jedan je od najznačajnijih umjetnika u hrvatskoj kulturi, kulturnom identitetu i kolektivnoj memoriji. Bio je mjerna jedinica za pozitivne i negativne konotacije, no ono što ostaje je njegova umjetnička veličina", ocijenila je Barbara Vujanović.
Petra Vugrinec smatra da je opus tog beskompromisnog umjetnika ostao vitalan kroz sve društvene i političke promjene. "On je veliko ime s kojim se može i ne može pogriješiti. Napravili smo izložbu najbolje što smo mogli i nadamo se da će to publika prepoznati", dodala je.
U organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića i Galerije Klovićevi dvori okupljen je diljem svijeta rasuti opus umjetnika, njegova djela iz hrvatskih i europskih muzejskih i privatnih zbirki, iz SAD-a, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije te Hrvatske.
Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića, rekla je da gotovo 140 djela dolazi iz fundusa tog muzeja, splitske Galerije Meštrović kao i zagrebačkog Atelijera Meštrović, koji je zatvoren zbog obnove od potresa, a trebao bi se otvoriti 2025.
Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić rekao je da je od početka svog mandata želio predstaviti Meštrovića jer su generacije ostale zakinute za cjeloviti uvid u opus umjetnika kojemu je samo nebo bilo granica.
Nikola Mikša, član Uprave OTP banke, sponzora izložbe, smatra da je ova izložba dokaz moći umjetnosti da okuplja i zbližava ljude, ali i podsjetnik koliko je važno podupirati stvaralaštvo i izlagačku djelatnost umjetnika, kao i čuvati njihovo nasljeđe.
Izložba, koja će biti otvorena od 23. studenog do 3. ožujka, obuhvaća sve faze Meštrovićeva rada, uz bogato opisan životopis i dominantne teme, akta, spomeničke plastike, portreta, herojskih ciklusa i sakralnih motiva. Njome se obilježava 140. godišnjica Meštrovićeva rođenja i 40 godina Galerije Klovićevi dvori. 

Izvor: Hina
KREATIVNE RADIONICE uz retrospektivu Ivana Meštrovića
 
HRT ekskluzivno na Meštrovićevoj izložbi prije otvorenja