Preskočite na glavni sadržaj

Mentalno zdravlje na filmu: Posebna projekcija 'Sigurnog mjesta' u Kinoteci

U ponedjeljak, 3. travnja, u 20 sati, u zagrebačkom kinu Kinoteka u sklopu programa Kontraplan održat će se posebna projekcija filma 'Sigurno mjesto' redatelja Jurja Lerotića, uz razgovor o mentalnom zdravlju u kojem će sudjelovati doktori psihijatri Daniela Šago i Ante Silić, filmska kritičarka Diana Nenadić, dok će razgovor moderirati glumac Adrian Pezdirc.
vrijeme: 03.04.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka u kojem se o popularnim filmskim naslovima razgovara iz perspektive srodnih znanstvenih i umjetničkih disciplina. Njegovo sljedeće izdanje posvećeno je filmu Sigurno mjesto, nakon kojeg će uslijediti razgovor o mentalnom zdravlju na velikom ekranu i izvan njega.
 
Imamo li potrebne alate da naučimo brinuti o svojim bližnjima kada se razbole? Je li društvo uistinu svjesno mentalnog zdravlja pojedinaca? Kako destigmatizirati psihički oboljele osobe i članove obitelji? To su samo neke od tema o kojima će nakon projekcije filma razgovarati psihijatri Daniela Šago Ante Silić, filmska kritičarka Diana Nenadić, dok će razgovor moderirati glumac Adrian Pezdirc, jedan od osnivača udruge BoliMe koja kroz edukativno i umjetničko djelovanje nastoji mentalno zdravlje staviti u javni prostor i potaknuti dijalog.
 
Sigurno mjesto priča je o nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred razornom snagom duševne bolesti, ali i s upornom, nepokolebivom silom bezuvjetne ljubavi. Radnja filma temelji se na osobnom iskustvu redatelja i scenarista Jurja Lerotića koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković. Nastao je u produkciji tvrtke Pipser, producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December (Vlado Bulajić i Lija Pogačnik).
 
Film Sigurno mjesto bio je hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Svjetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio čak tri nagrade (najbolja režija, glumac i debitantski film), a regionalnu na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio četiri nagrade (od kojih čak dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najbolju mušku ulogu). Prikazan je u programu više od 35 svjetskih festivala te osvojio ukupno 18 nagrada. Početkom travnja biti će prikazan i na cijenjenom festivalu New Films/New Directors u New Yorku u organizaciji Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) te Lincoln Centera.
 
Izvor: HAVC