Preskočite na glavni sadržaj

Međusektorski potprogram: analiza rezultata 2022.

Završio je proces potpisivanja ugovora s korisnicima koji su ostvarili sufinanciranje svojih projektnih prijedloga u programu Kreativna Europa na pozivima za 2022. godinu u okviru Međusektorskog potprograma.
vrijeme: 04.08.2023. -
url: https://deskkultura.hr/

Prema godišnjem radnom planu implementacije programa Kreativna Europa za 2022. godinu u pogledu inovacija i podrške sektoru informativnih medija provedena su 4 poziva temeljem kojih je podržano 29 projektnih prijedloga s 27,7 milijuna eura: Potpora za Kreativni inovativni laboratorij 2022, Potpora za Medijsku pismenost 2022, Potpora za Obranu medijske slobode i pluralizma i Potpora za Novinarsko partnerstvo 2022  

Cilj Potpore za Kreativni inovativni laboratorij bio je podržati dizajn, razvoj i širenje inovativnih alata, modela ili rješenja primjenjivih u audiovizualnom i drugim kulturnim i kreativnim sektorima. Na Poziv u 2022. godini pristiglo je ukupno 70 projektnih prijedloga, a odobreno je njih 9. U projektnim prijedlozima je sudjelovalo 6 hrvatskim organizacija u statusu partnera, a među partnerskim konzorcijima čiji su projektni prijedlozi odobreni je Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca @ Fortissimo. An interactive digital tool that brings kids closer to classical music (IT).

Potpora za Medijsku pismenost 2022 za cilj je imala uspostavljanje 3-5 konzorcija koji će prenositi najbolje prakse prelaskom kulturnih, državnih ili jezičnih granica organizacijom tematskih foruma, razvijati alate i aktivnosti medijske pismenosti i biti podrška stručnjacima za medijsku pismenost kako bi prilagodili svoje prakse novim medijskim formatima i obrascima medijske potrošnje koji se danas  vrlo brzo mijenjanu i razvijaju. Pristiglo je ukupno 16 projektnih prijedloga od kojih su sufinanciranje ostvarila 6 projektna prijedloga, od kojih 1 ima hrvatskog partnera – Incredible good institution FADE IN @ CoachMIL (RS).

Cilj Potpore za Novinarska partnerstva 2022 bio je potaknuti sustavne suradnje profesionalnih medijskih organizacija kako bi se unaprijedila održivost i konkurentnost profesionalnog novinarstva usmjerenog na suradničku poslovnu transformaciju i/ili suradničke novinarske projekte. Time se željelo omogućiti širem europskom sektoru informativnih medija da postane održiviji i otporniji, doprinoseći pouzdanom izvještavanju o aktualnim događajima, informiranoj i uključivoj demokratskoj raspravi, razvoju vještina, zapošljavanju medijskih profesionalaca i novinara te raznolikom, neovisnom, slobodnom i pluralističkom medijskom okruženju. Na Poziv su pristigle 64 projektne prijave u kojima je zastupljeno više od 300 organizacija iz 37 zemalja, a odobreno je 12 projektnih prijedloga. Iz Hrvatske se prijavila 21 organizacija, a njih 7 sudjeluje u odobrenim projektima.
Treba istaknuti da od 7 hrvatskih organizacija koje su bile uspješne na ovom Pozivu, Varaždinske vijesti d.d. su u statusu koordinatora projekta New Approaches for local media.

Potpora za Obranu medijske slobode i pluralizma definirana je kroz dvije teme: Novinarska i medijska vijeća i profesionalni standardi te Mehanizam za brzi odgovor čiji je cilj bio pružiti praktičnu pomoć u zaštiti novinarima koji se nalaze pod prijetnjom, uključujući pritom konkretne alate poput savjetovanja i pravne pomoći, ali i zaštitu te logističku pomoć koja bi novinarima koji se nalaze pod prijetnjom omogućila da se nastave baviti svojim profesionalnim aktivnostima. Na ovom pozivu zaprimljeno je 6 projektnih prijedloga od kojih su odobrena 2. Na ovom pozivu nije bilo hrvatskih organizacija.
 
U okviru potpore Novinarskim partnerstvima koja se provodi od 2021. godine, provedena su tri poziva:
- 2021. godine na Poziv su prijavljena 32 projektna prijedloga od koji je odobreno 7,  koji su trenutno u provedbi - Pregled odobrenih projekata
- 2022. godine na Poziv su pristigle 64 projektne prijave od kojih je 12 odobreno za sufinanciranje – Pregled odobrenih projekata
- 2023. godine, proveden je Poziv koji je obuhvatio dvije teme: suradnju i pluralizam, a ukupno je zaprimljeno 74 projektna prijedloga. Rezultati poziva očekuju se krajem kolovoza 2023.


Izvor: DKE - ured Kultura HR