Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić od 16. do 22. rujna

Osmo Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić održat će se od 16. do 22. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a 19 odabranih kandidata pokazat će svoj talent uz Zagrebačku filharmoniju i djela svjetske i hrvatske glazbene baštine.
vrijeme: 16.09.2023. - 22.09.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.lisinski.hr/

Kandidate će ocjenjivati Antoni Wit (predsjednik žirija) te Valentin Egel, Zoran Juranić, Sreten Krstić, Uroš Lajovic, Dawid Runtz i Leo Samama.
Kako je priopćeno, natjecanje je i ove godine privuklo velik broj kandidata, njih gotovo 200, a prijave su stigle sa svih kontinenata.
"Da je Matačićevo nasljeđe na pravi način pretočeno u djelo najbolje svjedoče same prijave na ovogodišnje natjecanje. Posebno je važna činjenica da raste i broj kandidata iz Hrvatske te će u drugom krugu natjecanja sudjelovati i dva mlada dirigenta iz Hrvatske", rekao je akademik Frano Parać, predsjednik Fonda Lovro i Lilly Matačić.
Od devetnaest odabranih kandidata, najbolje ocijenjenih deset ući će u sljedeću fazu natjecanja koja će biti otvorena za javnost.
Finalni krug natjecanja te svečani završni koncert, održat će se 22. rujna, kada će u Lisinskom u sklopu ciklusa Zagrebačke filharmonije nastupiti troje najuspješnijih kandidata te će se proglasiti pobjednik 8. Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić.
Prvo Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić održano je 1995. godine na desetu obljetnicu Matačićeve smrti, a od tada se u jesen svake četvrte godine natjecanje već tradicionalno održava u Zagrebu u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić.
Natjecanje organizira Fond Lovro i Lilly Matačić, a osnovni mu je cilj pružiti potporu mladim dirigentima iz cijelog svijeta koji grade svoj profesionalni put te promicati i njegovati umjetničko, kulturno i društveno nasljeđe našega najvećeg dirigenta Matačića.

Izvor: Hina