Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni studentski projekt 'Kako vidim budućnost'

Međunarodni studentski projekt 'Kako vidim budućnost'
Koncem predpandemijske ere, koju je na krivudavom putu zbunjenog ljudskog roda u budućnost bahato zamijenila nepoznanica COVID 19, pokrenut je međunarodni studentski projekt Kako vidim budućnost / How I See the Future. Pokrenuli su ga studenti Diplomskog sveučilišnog studija Ilustracija s Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku pod mentorstvom izv. prof. art. Stanislava Marijanovića. 
Profesor Darko Jakić s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu oblikovao je mrežnu stranicu howiseethefuture.com putem koje se cijeli Projekt realizira, te uputio osječke studente u upravljanje i administriranje stranice. Nedugo potom upućeni su pozivi za sudjelovanje u Projektu na adrese stotinu akademija, razbacanih širom još uvijek plavkastog planeta.

Tema projekta se temelji na spoznaji da mladi baštine svijet pun dosad nepoznatih, iznimno ozbiljnih problema i izazova, čije rješavanje zahtijeva radikalnu promjenu načina razmišljanja o budućnosti cijelog planeta te goleme napore i odricanja. Riječ je o klimatskim promjenama, bezobzirnoj eksploataciji živih i neživih resursa, ratnim ugrozama, migracijama, eroziji temeljnih humanističkih vrijednosti, opasnosti od sve većeg jaza između etabliranog naraštaja na odlasku i dolazećeg, koji će svoje mjesto morati tražiti u sasvim novim okolnostima… Kako je zamjetna neobična isključenost pa i pasivnost velikog broja mladih u oblikovanju svoje i zajedničke budućnosti, postavlja se pitanje što oni o svemu tome zapravo misle. Kako vide svoju budućnost? Kako vide svijet budućnosti?
Odgovore na ta pitanja, podrazumijevajući da je jedan od ciljeva Projekta doprinijeti podizanju opće razine kritičkog mišljenja među studentima te ih pokrenuti aktivno i odgovorno sudjelovati u oblikovanju svoje i zajedničke budućnosti, zatraženi su od studenata vizualnih umjetničkih medija, koji su spremni, služeći se vlastitim senzibilitetom i maštom, zorno prikazati osobni pogled na budućnost.

Unatoč pandemiji i pandemijama, koje su dugo onemogućavale pristup do mnogih studenata, do sada su na mrežnoj stranici howiseethefuture.com objelodanjena 182 studentska rada sa 16 akademija. Pozivi na sudjelovanje u Projektu ciklički se obnavljaju, a kada Projekt akumulira više od 500 radova, oblikovat će se i digitalni, virtualni muzej.