Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni filmski festival u Torontu: održana svjetska premijera filma '1001 noć' Ree Rajčić

Kratkometražni dokumentarni film Ree Rajčić '1001 noć' premijerno se predstavio publici 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, u sklopu natjecateljskog programa Short Cuts. 
vrijeme: 08.09.2023. -
mjesto: Kanada
url: https://www.tiff.net/

Pred prepunom dvoranom kina Scotiabank, u petak, 8. rujna, prikazano je sedam kratkometražnih uradaka iz cijelog svijeta, a 1001 noć bio je jedini dokumentarni film. Projekciji je prisustvovala ekipa filma, redateljica Rea Rajčić, producentica Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić i montažerka Karla Folnović.
 
“Međunarodna publika u Torontu od prve se minute prepustila našem filmu, osmjesi su se čuli iz svakog kutka dvorane, a divno je bilo nakon filma vidjeti nasmijana lica i čuti hrpu razdraganih komentara. Posebno sam sretna što je gotovo cijela ekipa filma bila sa mnom na premijeri i što ćemo film s publikom narednih dana gledati na još nekoliko festivalskih projekcija,” izjavila je redateljica filma Rea Rajčić.
 
Kratkometražni dokumentarni film 1001 noć uvršten je u glavni natjecateljski program Kratki rezovi (Short Cuts) 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF). Radnja prati dvije prijateljice Emu (89) i Maju (85), najvjernije gledateljice turskih sapunica koje svaku večer provode zajedno gledajući turske serije u Eminom stanu u Splitu. Riječima redateljice, nastao je iz velikog divljenja prema živosti i energiji Eme i Maje, čarobnih žena na pragu devedesetih.
 
1001 noć redateljski je prvijenac producentice Ree Rajčić, čija produkcijska kuća Eclectica stoji iza brojnih projekata kao što su višestruko nagrađivani Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, dokumentarna serija Kolaži o laži Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin i adaptacije poznatog romana Proslava Damira Karakaša, po scenariju Jelene Paljan i u režiji Bruna Ankovića.
 
Uz Reu Rajčić producentica filma 1001 noć je Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić, montažerka Karla Folnović, za dizajn zvuka zadužen je bio Luka Gamulin, skladatelj je Dubravko Robić, miks zvuka radio je Ivan Zelić iz studija Nazor, a kolor korekciju Tomislav Stojanović iz Eclectice.
 
Međunarodni filmski festival u Torontu jedan je najrelevantnijih svjetskih filmskih festivala. Ovogodišnje, 48. izdanje, održava se od 7. do 17. rujna.
 
Podsjetimo, u programu TIFF-a ove godine su još dvije dugometražne manjinske koprodukcije Radnička klasa ide u pakao Mladena Đorđevića (Midnight Madness) i Ne očekuj previše od kraja svijeta Radua Judea (Wavelengths). Koproducent oba filma je Kinorama. 

Hrvatsku je posljednji put u sekciji Short Cuts predstavljao igrani film Po čovika Kristine Kumrić 2016. godine, dok je u istoj sekciji 2017. prikazana i manjinska koprodukcija, animirani film švicarske redateljice Michaele Müller Aerodrom (Kinorama) te, također animirana manjinska koprodukcija, Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren (Adriatic Animation), 2019. godine. Od većinskih hrvatskih dugometražnih filmova, u Torontu se 2021. godine prikazala Murina Antonete Alamat Kusijanović (Contemporary World Cinema).
 
Izvor: HAVC