Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna dramska kolonija 2023.: Scensko čitanje estonske drame ove subote u Grožnjanu

Ove godine Međunarodna dramska kolonija održava se od 2. do 9. srpnja u organizaciji Hrvatskog centra ITI i suradnji s estonskom organizacijom Estonian Theatre Agency i Estonskim centrom ITI te Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu. Estonski partneri odabrali su putem natječaja dramu s kojom bi se voljeli predstaviti hrvatskoj kazališnoj publici.
vrijeme: 08.07.2023. -
mjesto: Grožnjan
url: https://www.facebook.com/croiti

Izabrana je drama 'Lav' dramatičara Martina Algusa čije je ime dobro poznato u Estoniji budući da je riječ o svestranom izvedbenom umjetniku koji je svoju karijeru započeo kao glumac te se pojavljivao u nizu filmskih i televizijskih uloga, a potom se počeo baviti pisanjem i prevođenjem. Drama 'Lav' nastala je prvo za potrebe radiodrame, a zatim ju je autor posebno doradio za Međunarodnu dramsku koloniju u Grožnjanu.
 
Lav će biti predstavljen kroz javno scensko čitanje ove subote, 8. srpnja, u 19 sati ispred Kaštela u Grožnjanu. Režiju scenskog čitanja potpisuje kazališni redatelj Lovro Krsnik, a za izvedbu su zaduženi glumica Zdenka Šustić te glumci Tomislav Krstanović, Leon Dubroja i Roko Ševerdija.
 
Osim dramskog pisca i navedenih hrvatskih dramskih umjetnika, Hrvatski centar ITI na rezidenciju je ugostio i suradnice iz estonske partnerske organizacije kako bi se upoznale s procesom rada na ovom rezidencijalnom dramskom projektu te zbog dogovaranja recipročne suradnje i predstavljanje naših dramskih pisaca u Estoniji.
 
Međunarodna dramska kolonija «Od teksta do predstave» kontinuirano se održava od 1999. godine u organizaciji Hrvatskog centra ITI. Ovaj rezidencijalni sedmodnevni program je pokrenut s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja koje ima ambijentalne značajke jer se uprizorenja događaju u živopisnim eksterijerima Grožnjana.