Preskočite na glavni sadržaj

Međumuzejski izložbeni projekt „1903. u Hrvatskoj“

Međumuzejski izložbeni projekt „1903. u Hrvatskoj“
Međumuzejski izložbeni projekt „1903. u Hrvatskoj“ nastao je na inicijativu Muzeja Brdovec kako bi se obilježila 120. obljetnica Hrvatskog narodnog pokreta. U projekt se uključilo 13 hrvatskih muzeja iz 9 županija. Autorica izložbe je Silvija Limani, kustosica i ravnateljica Muzeja Brdovec. Suradnici na izložbi su kustosi još 12 muzeja uključenih u projekt.
Izložba je na 13 panoa prikazala događanja 1903. diljem Hrvatske kojima je glavni uzrok bila mađarizacija i kršenje hrvatsko-ugarske nagodbe. Demonstracije su počele u ožujku 1903. u Zagrebu, a prvi veći sukob naroda i vlasti dogodio se u Zaprešiću 11. travnja kad su ogorčeni seljaci skinuli i zapalili mađarsku zastavu postavljenu na zgradu zaprešićkog željezničkog kolodvora. Tom prilikom pala je i prva žrtva Hrvatskog narodnog pokreta - Ivan Pasarić iz Šibica. Novi događaji u Zaprešiću uslijedili su 18. kolovoza na rođendan cara Franje Josipa kad je opet na zaprešićkom kolodvoru bila postavljena mađarska zastava. Tom prilikom poginula su još dvojica Brdovčana: Vid Noršić - Čekulja i Josip Beluhan. Događanja u Zaprešiću odjeknula su cijelom Hrvatskom i bila su iskra koja je zapalila vatru. Narodni pokret proširio se teritorijem od Primorja do Srijema, a rezultirao je odlaskom omraženog bana Karolyja Khuen-Hedervaryja s vlasti, posljedično i promjenom geopolitičke karte Europe nakon Prvog svjetskog rata.

S obzirom da su demonstracije započele u zaprešićkom kraju, izložba je otvorena najprije u zavičajnom Muzeju Brdovec. Nakon toga uslijedila su otvorenja u muzejima na područjima gdje je pokret ostavio trag: Muzejima grada Karlovca, Samoborskom muzeju, Gradskom muzeju Bjelovar, Gradskom muzeju Križevci, Muzeju grada Iloka, Muzeju seljačkih buna, Muzeju grada Koprivnice, Gradskom muzeju Sisak, Gradskom muzeju Vinkovci, Gradskom muzeju Varaždin i Muzeju Ivanić-Grada.

Završetak projekta očekuje se u proljeće 2024. u Muzeju Grada Crikvenice gdje će se održati svečana promocija kataloga izložbe.

Muzej Brdovec

Aktivnosti projekta pratite na FB stranici Muzeja Brdovec.