Preskočite na glavni sadržaj

Međuinstitucionalni i međunarodni projekt „Delmati: snaga zajedništva“

Međuinstitucionalni i međunarodni projekt „Delmati: snaga zajedništva“
Otvorenje prve izložbe "Delmati - Snaga Zajedništva" održat će se u petak, 14. lipnja 2024. godine u 19 sati u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu.
vrijeme: 14.06.2024. -
url: https://www.armus.hr/

Riječ je o kompleksnom projektu u kojem sudjeluje čak 11 institucija iz dvije države: Splitsko-dalmatinska županija, Muzej Cetinske krajine - Sinj, Arheološki muzej u Splitu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Gradski muzej Šibenik, Muzej grada Kaštela, Muzej triljskog kraja, Franjevački muzej Livno - Gorica, Franjevački muzej Tomislavgrad i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine te Sveučilište u Mostaru, a svoj su doprinos izložbi dali i Zavičajni muzej Imotski, Franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, Franjevačka zbirka u Sinju te Zbirka Franjevačkog samostana u Imotskom. 

Kroz nekoliko faza djelovanja, projekt za cilj ima zaštitu arheoloških lokaliteta i provedbu sustavnih istraživanja prapovijesne ostavštine Delmata čiji nesalomljiv duh i dalje živi na ovim prostorima. Jasno i sama Dalmacija po njima baštini svoje ime. 

„Kroz ovaj sjajan projekt, po prvi puta predstavlja se hvalevrijedna izložba i projekt Delmati u kojem se, brišući današnje administrativne granice, ujedinjuju institucije iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Splitsko-dalmatinska županija prepoznala je važnost ove teme i već neko vrijeme surađuje na pripremi ovog projekta u kojoj smo uložili oko 30 000 €, a i dalje nastavljamo s potporom na daljnjim sustavnim istraživanjima i zaštiti delmatske baštine koja je utkana u naš identitet. Ova interesantna i avangardna izložba sigurno će biti zanimljiva i domaćim i stranim gostima, a u svom spoju modernog i tradicije vjerujem da će naći put dalje u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Zahvaljujem muzejima i ovoj nevjerojatnoj suradnji čak 11 institucija koji svojim sjajnim radom obogaćuju ovaj sadržaj.“ - izjavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja.

„Izložba po prvi puta priča priču o Delmatima koju želimo približiti široj javnosti te na taj način upoznati sami sebe. Naša djeca ne znaju tko su oni po kojima je Dalmacija dobila svoje ime i ovim projektom mi muzealci želimo dati svoj obol obrazovnom sustavu. Po prvi puta javnosti će biti predstavljeni materijali koji su se do sada čuvali u depoima naših muzeja. Građa je reprezentativna i iznimno zanimljiva, a izložba je pripremljena po najmodernijim standardima. Svojim postavom objedinjuje tradicionalne i moderne postavke  pa će se u postavu moći vidjeti i animirani film i multimedija i VR i dizajnerski nakit i odjeća, a kreirana je i autorska glazba upravo delmatskog izričaja. Priprema je bila izuzetno kompleksna, a uz arheološki materijal i priču koja je nastala u suradnji 11 muzejskih institucija, u timu je i cijeli niz vanjskih suradnika. Dizajn vizualnog identiteta potpisuje nagrađivani dizajner Stjepko Rošin. Dizajn postava radili su poznati Damir Gamulin i Antun Sevšek, Petar Radović kreator je svih ilustracije te glazbe, a dizajner Mladen Grubić priprema nakit i odjeću inspirirane Delmatima.“ - objasnila je Daria Domazet, ravnateljica Muzeja cetinske krajine - Sinj, ujedno i koordinatorica projekta. 

„Snaga zajedništva“, naznačena u samom imenu projekta označava nesalomljivost Delmata koje Rimljani nisu uspjeli pokoriti čak 150 godina, a zajedništvom uz međuinstitucionalnu suradnju naglašavamo i zajednički kulturni identitet cijelog jednog većeg prostora od onoga koji danas nazivamo Dalmacijom. Prostor je to od Kupreške visoravni do mora, odnosno Salone, a koji danas obuhvaća dvije države. Ovim projektom brišemo geopolitičke granice i ponovo se ujedinjujemo predstavljajući po prvi puta život i duh Delmata. U narednih godinu dana izložbom pratimo prirodni put Delmata od Duvna do Salone uz nekoliko gostovanja van putanje. Počinjemo upravo u Delminiju, glavnom gradu Delmata - današnjem Tomislavgradu. Nakon toga, u kolovozu nastavljamo u Sarajevu, potom Livno, da bi sljedeće godine u proljeće velika završnica bila u Arheološkom muzeju u Splitu. “ - objasnio je kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, Stipan Dilber dodajući da nijedna izložba nije ista. Na svakoj će u fokusu biti stavljen jedan aspekt života Delmata da bi veliki finale bio sljedeće godine upravo u Splitu. ​
Projekt traje dvije godine i kroz različite faze obuhvaća:
  • Sustavna istraživanja delmatske povijesti i njihova teritorija
  • Međumuzejsku i međuinstitucionalnu suradnju u istraživanju i znanstvenoj obradi podataka
  • Otvorenje izložbi „Delmati: snaga zajedništva“ u nekoliko gradova 
  • Međuinstitucionalnu suradnju muzeja, odgojno-obrazovnih institucija i Splitsko-dalmatinske županije s ciljem edukacije o Delmatima kao i osvješćivanja važnosti zaštite kulturne-povijesne baštine
  • Programe edukacija šire javnosti

Izvor: Arheološki muzej Split