Preskočite na glavni sadržaj

„Medijski Sokrat“ uručen najboljim učiteljima medijske pismenosti u Hrvatskoj

U Hrvatskom državnom arhivu, u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu uz potporu Ureda za udruge Vlade RH održana je svečana dodjela priznanja učiteljicama i nastavnicama za obrazovne aktivnosti održane u školskoj godini 2022./2023. u vrtićima i školama s ciljem medijskog odgajanja djece i mladih. Dobitnice nagrade „Medijski Sokrat“ za predškolski odgoj su Jelena Alpeza i Maja Radošević, u kategoriji osnovne škole Jasenka Marmilić, a dobitnica u kategoriji srednje škole Silvia Vladić Vrban.
vrijeme: 04.10.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
Nagrade su uručili državni tajnik Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Krešimir Partl, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Helena Beus te voditeljica Odjela za stručno-pedagoški nadzor i pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Gea Cetinić.

Govoreći o važnosti medijske pismenosti koju kontinuirano podržava Ministarstvo kulture i medija, državni tajnik Krešimir Partl čestitao je i zahvalio nagrađenima. Izrazio je posebno zadovoljstvo što projekt Medijska pismenost i Dani medijske pismenosti koji su se ove godine održali 6. put u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja okuplja sve više vrtića, škola, fakulteta, knjižnica, medijskih kuća, udruga i drugih ustanova koje organiziraju predavanja, radionice, filmske projekcije, panel diskusije i druge aktivnosti s ciljem promicanja medijske pismenosti.

Ističući glavne ciljeve projekta, od podizanja svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, preko stvaranja prilika za medijsko obrazovanje što većeg broja građana, posebice djece i mladih, do podrške nastavnicima i odgojiteljima osiguravanjem obrazovnih materijala za razvoj medijske pismenosti, državni tajnik Partl je iznio podatak da je s portala medijskapismenost.hr, od 2018. do sada preuzeto više od milijun puta 33 obrazovna materijala i 30 videolekcija.

„To svjedoči koliko u Hrvatskoj imamo zainteresiranih učitelja, nastavnika i profesora, svjesnih koliko je medijska pismenost i kritičko razmišljanje važno i koji se trude našoj djeci i mladima dati iznimno potreban odgoj i obrazovanje, kako bi se mogli snalaziti u moru informacija i dezinformacija“, zaključio je Partl i aludirajući na naslov nagrade, podsjetio na najpoznatiju Sokratovu pretpostavku „znam da ništa ne znam«, kojom je jedan od najvećih filozofa svih vremena, upozoravao da se ljudsko znanje temelji na lažnim i neprovjerenim pojmovima i varavim opažanjima, jednako kao što i danas moramo uvijek iznova preispitivati informacije kojima smo okruženi.
 
O nagradi 'Medijski Sokrat'