Preskočite na glavni sadržaj

Marulićevi dani 2024.

Marulićevi dani 2024.
Svečano otvorenje znanstvenog, književnog i izdavačkog programa Trideset četvrtih Marulićevih dana će se održati u nedjelju, 21. travnja, u 17 sati, u Zavodu HAZU, Palača Milesi, Trg braće Radić 7.
vrijeme: 21.04.2024. -
mjesto: Split
url: https://marulianum.knjizevni-krug.hr/

Prigodno će se obratiti Josip Vrandečić, u ime Književnoga kruga Split, Kažimir Hraste, u ime HAZU-a  i Hrvojka Mihanović-Salopek, u ime Društva hrvatskih književnika.
 
U ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine u 8.30 sati u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31, Split; pozdravne riječi na otvorenju skupa Colloquium Marulianum XXXIV: Marko Marulić i hrvatskarenesansa uputit će Marko Trogrlić, predsjednik Književnog kruga Split, Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu te Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH.
 
Predstavljanje prvog engleskog prijevoda Marulićeve Davidijade će se upriličiti isti dan, u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici, Ruđera Boškovića 31, Split. Prevoditelj Edward Mulholland se prije dvadesetak godina susreo s Marulićem i njegovim djelom te započeo s prevođenjem Davidijade. Rad intenziviran u proteklih šest godina urodio je plodom, ovim izdanjem koje je prvi prijevod ovog spjeva na engleski jezik te općenito prvi nehrvatski prijevod. 
  
Pozdravni govor održat će Ana Utrobičić, ravnateljica Sveučilišne knjižnice u Splitu, a izdanje će predstaviti Neven Jovanović, Jeroen De Keyser i predvoditelj Edward Mulholland.
 
Nakon predstavljanja Davidijade uslijedit će otvorenje izložbe "Marko Marulić, splitski začinjavac i europski humanist" te predstavljanje prigodnih publikacija (Marulus tuus i katalog, KKS-Marulianum) u Sveučilišnoj knjižnici.
 
Prigodnim govorom okupljenima će se obratiti Mihaela Kovačić i Luka Marković.
 
Cjelokupni program događanja Trideset četvrtih Marulićevih dana pronađite na https://marulianum.knjizevni-krug.hr/ .