Preskočite na glavni sadržaj

Mario Filipi: 'Nikola Tesla ispod paučine'

U četvrtak, 19. siječnja, u 18 sati, u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Koprivnici održat će se predstavljanje knjige 'Nikola Tesla ispod paučine' koju je napisao Mario Filipi. Predstavljanje je organizirano povodom 80. obljetnice smrti Nikole Tesle.
vrijeme: 19.01.2023. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

Mario Filipi, novinar i publicist, hrvatski branitelj i stopostotni invalid Domovinskoga rata predstavit će knjigu “Nikola Tesla ispod paučine”, a skupom će moderirati Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici.
 
Autor Mario Filipi upoznaje čitatelje s činjenicom da je Nikola Tesla u njegovim očima od malih nogu bio veličanstvena ličnost i dečko koji je iz provincije otišao u Ameriku i prevrnuo svijet naopačke – to je nešto posebno.
 
Autor kaže: Došao sam na ideju da pišem o Nikoli Tesli povodom 160. obljetnice rođenja kad su o njemu napisane gluposti. Morao sam istraživati kako bi istina o Nikoli Tesli izašla na vidjelo. Njega su proglašavali da nije bio dobar matematičar, da je mrzio žene, da je bio nedruštven čovjek i čudak. Došao sam do dokumenata koji su govorili o njemu kao osobi. I u knjizi piše kako je Tesla bio nježan, suosjećajan, društven i duhovit čovjek, a ima puno dokumenata koji govore o povijesti i o administrativno-političkom stanju u doba kad je on rođen.
 
Mario Filipi završio je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Braniteljima u Domovinskom ratu pridružio se kao snimatelj i fotoreporter, a ranjen je 13. listopada 1991., kad mu je prilikom proboja prema Vukovaru tenkovska granata odnijela lijevu ruku i desnu nogu.
 
Filipi se danas uspješno bavi publicistikom, glumom, fotografijom, voćarstvom i sportom. Piše kolumne i do sada je objavio tri knjige te zbirke pjesama i jednu monodramu.