Preskočite na glavni sadržaj

Marija Andrijašević, dobitnica književne nagrade tportala, na Booksi u parku

U Booksinom književnom programu u utorak 21. lipnja gostovat će Marija Andrijašević, pjesnikinja i spisateljica koja je za roman prvijenac 'Zemlja bez sutona' dobila 15. književnu nagradu tportala za roman godine!
vrijeme: 21.06.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://booksa.hr/
Na Booksi u parku 21. lipnja u 20h gostovat će Marija Andrijašević, dobitnica tportalove nagrade za najbolji roman "Zemlja bez sutona" (Fraktura, 2021.)! 
S Marijom će o romanu "Zemlja bez sutona", književnim nagradama, kritičkoj recepciji, poziciji spisateljica u književnom polju i brojnim drugim temama na Booksinoj tribini razgovarati urednica portala Booksa.hr Ivana Dražić. Facebook event je na linku.
Roman "Zemlja bez sutona" Marije Andrijašević po mnogočemu se ističe u suvremenoj književnoj produkciji: roman je to koji spaja znanstveni diskurs, pjesnički jezik i dijalekt; poetičan roman o povratku u rodni kraj, povratku korijenima, o pronalascima i gubicima. Ovo je prepoznala i struka te je roman kritički iznimno dobro prihvaćen pa će tako o njemu Booksina kritičarka Maja Abadžija pisati: "I pored ekološko-feminističko-klasne osviještenosti kojom pulsiraju sve sfere romana, nikada ne treba smetnuti s uma da je Andrijašević i u svom prvom romanu ostala pjesnikinja. Ona je autorica koju, prije svega, vodi jezik, i poetska raskoš njenog teksta, koja duguje podjednako dijalekatskom jezičkom sloju koliko i znanstvenom diskursu, spada zasigurno u najupadljivije osobenosti ovog romana."
Osim toga, "Zemlja bez sutona" jedna je od knjiga koja je osvojila prvu regionalnu nagradu Štefica Cvek.