Preskočite na glavni sadržaj

Marčelo Brajnović: Među ljudima-drugi put!

Otvorenje izložbe 'Marčelo Brajnović: Među ljudima-drugi put!' i premijera novog video rada Matije Debeljuha „Gumila“ održat će se u srijedu, 18. svibnja 2022. u 20 sati u Muzeju Lapidarium povodom Međunarodnog dana muzeja.
 
vrijeme: 18.05.2022. - 18.06.2022.
mjesto: Novigrad
U hrvatskoj (istarskoj) kulturnoj sredini Marčelo Brajnović ima poseban, kultni značaj i bio je možda najneobuzdaniji individualist kojeg je upoznala sredina u kojoj je djelovao. Ali Marčelo to nije bio zbog svoje često spominjane ekscentričnost ili legendi o svom radu, nego stoga što je s principijelnošću ponašanja tražio potpunu mjeru postizanja i uvažavanja slobode za sebe kao čovjeka i kao umjetnika.
Upravo je stoga izložba proširena i novim videoradom Matije Debeljuha, koji je nastao na temelju višesatnog snimljenog intervjua koji je autor 2016. vodio s Marčelom Brajnovićem na Golom Brdu. Video inicira suradnju suprotstavljenih umjetničkih generacija te doziranom vizualnom, glazbenom i sadržajnom dinamikom otvara nove oblike koegzistiranja u istom izložbenom prostoru. Koristeći tehnike hibridne kolažne forme, Matija Debeljuh animira Brajnovićeve koncepte i radne principe u filmskom vremenu koji je istovremeno i homage posve osebujnom umjetniku i novo audiovizualno djelo iz Matijina opusa „istarskih tema“.
Uz odabir djela iz fundusa Muzeja Lapidariuma, djela na izložbi (i publikaciji) posuđena su od Zvjezdane i Tomislava Brajnović, Đanina Božića, Čede Cvitića, Gina Perkovića, Ivana Mihovilovića, Winfrieda Wuensch te drugih privatnih zbirki.
Kustosica: Jerica Ziherl.
Izložba je otvorena do 18. lipnja 2022.