Preskočite na glavni sadržaj

Mapa galerija Istre dobila digitalni arhiv

Mapa galerija Istre dobila digitalni arhiv
“Mapa galerija i izložbenih prostora Istre” je projekt mapiranja istarskih galerija koji u suradnji provode Udruga Atanor i IKA - Istarska kulturna agencija. Nakon mapiranja koje je provedeno 2021. godine, projekt je doživio nastavak izradom digitalne platforme i tiskanjem mape u ograničenom broju primjeraka.
Mapiranje galerija i izložbenih prostora Istre započelo je kroz projekt Jačanja kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike u okviru kojega se organiziraju i manifestacija Reli po galerijama te galerijska konferencija Izazovi galerija u razvoju publike. Pozitivni učinci suradničkog oblika višegodišnje suradnje galerija poslužili su kao model za kreiranje Mape izlagačkih prostora na području Istarske županije te izradu prvog digitalnog arhiva istarskih galerija, čiji je cilj povezati galerijske prostore na mapi u neformalnu suradničku mrežu za razvoj lokalne publike, razmjenu programa na razini županije te pružanje prostora za izlaganje mladim umjetnicima.

Mapa je otisnuta u ograničenom broju primjeraka, a njena digitalna inačica www.mapagalerija.net je zamišljena kao centralna platforma za informiranje o izlagačkim prostorima koja će se redovito ažurirati. Na digitalnoj platformi, u rubrici Dijalozi, objavljivat će se intervjui s galerijskim djelatnicima, kustosima i umjetnicima iz Hrvatske i Regije, u želji da se razmjenjuju znanja i iskustva te produbi dijalog na likovnoj sceni.
 
Riječ je o »mapi u nastajanju« odnosno kako u predgovoru kaže povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić: “Mapa galerija, muzeja i prostora za suvremenu umjetnost, koji djeluju na području Istarske županije, mapiranje kulturnog krajolika, ali i važan resurs u smislu stvaranja i organizacije baze podataka o prostorima koji svoje aktivnosti vezuju uz produkciju suvremene umjetnosti, od ustanova, galerija i muzeja, do neformalnih prostora, udruga, organizacija.”
 
Udruga Atanor
Istarska kulturna agencija
 
 
Objava: studeni 2023.