Preskočite na glavni sadržaj

Manifestacija 'IslanDance' na Olibu (5.8.) i Ižu (6.8.)

Umjetnička organizacija ON/A na otocima Olibu i Ižu organizira prvo izdanje manifestacije IslanDance, 5. i 6. kolovoza 2022. godine. 
vrijeme: 05.08.2022. - 06.08.2022.
mjesto: Olib, Iž
Program manifestacije IslanDance je usmjeren na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost, a publici se prikazuju kratki iscječci cjelovečernjih plesnih predstava koje umjetnici izvode i smještaju u postojeću otočku infrastrukturu. Na Olibu se izvedbe smještaju na otvorenom ispred Turističke zajednice, a u Velom Ižu umjetnici kao izvedbeni prostor koriste prostor Čitaonice.
Na ovogodišnjem izdanju izvode se plesni radovi “The Sea” u izvedbi Stošije Zrinski, “Imam te” u izvedbi Jovane Zelenović i Margarete Firinger te “Transformeri” u izvedbi Ide Jolić i Marina Lemića.
Program se održava u večernjim satima, a ulaz je besplatan.
 
“The Sea” autorice Stošije Zrinski je isječak iz autoetnografskog sola “Travelogue” i povezan je sa mjestom uz more koje se nalazi u autoričinom rodnom gradu Zadru. Mjesto se zove Kolovare. Autorica je dugo vremena čeznula za tim mjestom i pokušavala ga nadoknaditi s drugim mjestima kao što su parkovi i pješačke staze dok se prilagođavala na novu okolinu u stranoj zemlji.
 
“Imam te” je plesni duet u koreografiji i izvedbi Jovane Zelenović i Margarete Firinger. U institucionalnim okvirima, strah je postao sredstvo borbe za prevlast na svim mogućim frontovima društvenog života. Autorice je posebno zanimao fenomen iracionalnog straha koji egzistira rame uz rame s racionalnim strahom. Strah od nevidljivog neprijatelja, strah od predatora, strah od smrti, strah da ćemo predugo živjeti, strah da ćemo ostati bez love, strah da imamo previše, strah od drugih, strah da ne ostanemo sami, strah da ne živimo s majkom u njenim poznim godinama, strah da ćemo biti zaboravljene, strah od klimatskih promjena, strah da nam ne padne cigla na glavu, strah da će nas vlasti izdati. Strah od straha.
 
Nagrađivana plesna predstava ”Transformeri”, autora i izvođača Ide Jolić i Marina Lemića, polazi od ideje transformativnoga tijela nalazeći vokabular kojim se na razini tjelesne ekspresije, uključujući pokret, mimiku i glas, uspostavlja komunikacija između dvaju entiteta. Transformativno tijelo jest tijelo u stalnoj mijeni koje se mijenja vođeno unutarnjim impulsima, ali i potaknuto podražajima izvana, svojim mijenama utječući i na promjenu okoline, prostora i drugih tijela koja se u njegovoj blizini zatječu.
 
Manifestacija IslanDance pokreće se 2022. godine s ciljem promicanja suvremene umjetnosti i kulture na otocima zadarskog arhipelaga. Idejnu koncepciju osmišljaju plesna umjetnica Koraljka Begović i producent Ivan Mrdjen, a umjetnički oblikuju Ida Jolić i Marin Lemić.
 
Manifestacija IslanDance u 2022. godini sufinancirana je sredstvima Zadarske županije i Grada Zadra.