Preskočite na glavni sadržaj

Manfred Willmann u Galeriji Spot

Izložba znamenitog austrijskog fotografa Manfreda Willmanna otvara se 26. rujna u Galeriji Spot Ureda za fotografiju u Zagrebu, gdje će se moći razgledati do 14. listopada.
vrijeme: 26.09.2022. - 14.10.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://croatian-photography.com/
Obilježavajući sedamdesetu godišnjicu umjetnikova rođenja, uz odabir radova iz njegovih najpoznatijih serija “Schwarz und Gold” (1979.–1981.), “Die Welt ist schön” (1981.–1983), “Das Land” (1981.–1993.) i “Für Christine” (1984.–1988.), ovom prilikom bit će prikazan i izbor recentnih radova. Willmannovu fotografiju karakterizira izravnost i razumljivost sadržaja, te istraživački dokumentarizam. On otkriva ono već znano bez patetike, kako je zapisao Goldstein, postavljajući svojim fotografijama niz pitanja o etici i uvjetima egzistencije, pokazujući kako velike životne teme mogu biti prikazane u “malim” oblicima.

Willmannova izložba, uz ostalo, prilika je da se prisjetimo njegove samostalne izložbe u Arhivu TD iz 1981., izložbenom prostoru za promociju i istraživanje suvremene fotografije koji je Petar Dabac vodio u Ilici 17 u Zagrebu. O Willmannovom radu tada je pisao Albert Goldstein, pisac, pjesnik i prevoditelj, čiji će tekst ovom prilikom biti ponovno objavljen. Na taj način osvrnut ćemo se na važno razdoblje kada je, u kontekstu umjetničkog udruženja Forum Stadtpark, započelo djelovanje Camere Austrie koju je Willmann osnovao zajedno s Christine Frisinghelli i Seiichijem Furuyom, promovirajući suvremenu fotografiju kao diskurzivno područje i značajnu snagu u cjelovitom razvoju kulture. Suradnja umjetničkih organizacija iz Graza i Zagreba i pripadnost sličnom fotografskom i intelektualnom krugu jedan je od poticaja za recentna istraživanja i historizaciju zbivanja u području suvremene fotografije.

Izložba ostaje otvorena do 14. listopada 2022.

Izložba je financijski potpomognuta sredstvima Austrijskog kulturnog foruma, Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.