Preskočite na glavni sadržaj

Magdalena Mrčela: 'Osvetnici'

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu je nedavno u sklopu Mjeseca hrvatske knjige ugostila književnicu Magdalenu Mrčela koja je predstavila psihološko-kriminalistički roman 'Osvetnici' objavljen u izdanju Umjetničke organizacije Kugli&Kugli.
vrijeme: 03.11.2021. -
url: https://www.facebook.com/pages/category/Literary-Arts/Umjetni%C4%8Dka-organizacija-KugliKugli-104566448026151/

Magdalena Mrčela, profesorica i književnica, u književni svijet je ušla proznim djelima za djecu i mlade, profilirala se u sasvim drugačijem žanru – psihološkom romanu „Između“ koji je jednoglasno pobrao pohvale zbog neviđena pristupa temama mentalnog zdravlja i suicida. Nakon knjige koja je potresla i rasplakala čitatelje dvaju izdanja romana, a nekima od njih doslovno spasila živote, mlada se književnica uhvatila u koštac s djelom koje je neko vrijeme ležalo u ladici, a zločini koji su punili domaću crnu kroniku bili su okidač da ga dovrši. I ovaj je put kao izdavača izabrala Umjetničku organizaciju Kugli&Kugli koja u okviru biblioteke Knjige koje mijenjaju svijet inzistira na društveno odgovornoj književnosti. „Osvetnici“ su dobitnici poticaja Ministarstva kulture i medija koje je u Godini čitanja prepoznalo njihov potencijal.
 
Urednica Rosie Kugli u pogovoru je istaknula: „Nemoć pred sustavom koji ga proždire umjesto štiti, nemoć kad shvati da mu se opskurni likovi smiju u lice samo zato što imaju 'moć' našeg malog čovjeka dovodi do pomračenja uma i uzimanja pravde u svoje ruke jer 'Kad nepravda postane zakon, otpor postane dužnost'. Kao i u romanu 'Između', i ova priča teži vjerodostojnosti. Nema laži, nema izmišljanja, nema uljepšavanja. Kroz rupu u zidu dviju ćelija promatramo dvije studentice kroatistike, neshvaćenog društvenog aktivista, eksplozivnog navijača, zaštitničkog oca i slomljenog supruga. Njihov se mirni kolektiv uzburkava dolaskom dvaju novih zatvorenika – jedan je predstavnik zagrebačke zlatne mladeži, a drugi mladi višestruki ubojica. U potrazi za pravdom, kozmičkom, pravnom i osobnom, njihove će se priče dramatično sudariti u susretu zbog kojega će se leksemi 'zatvorenik' i 'kazna' u vašim mentalnim rječnicima zauvijek promijeniti.“