Preskočite na glavni sadržaj

Magdalena Blažević osvojila glavnu nagradu za kratku priču 'Ranko Marinković'

Dobitnica glavne nagrade 57. izdanja Večernjakovog natječaja za kratku priču 'Ranko Marinković' je Magdalena Blažević, autorica priče 'Đul pita', objavio je žiri u ponedjeljak u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.
vrijeme: 20.11.2023. -
mjesto: Zagreb

Blažević podsjetila je na dodjeli da je prije tri godine osvojila istu nagradu, dodavši da i samu "Đul pitu", koju je dugo pisala, smatra jednom od svojih najboljih kratkih priča.
 
“Nastajala je dugo, s 18 godina prvi sam put upoznala djevojku iste dobi koja se tada već razvodila. Nisam to mogla zaboraviti, znala sam da ću jednom morati napisati priču o njoj", rekla je.
 
Magdalena Blažević rođena je 1982. u Žepču, a diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Kratke priče su joj objavljene u književnim časopisima i na književnim portalima. Objavila je knjigu priča "Svetkovina" 2020. te roman "U kasno ljeto" 2022., za koji je dobila i književnu nagradu tportal 2023.
 
Drugonagrađena je Mira Petrović za priču “Baba”, a treće mjesto osvojio je Ratko Cvetnić za priču "Zagonetna priroda".
 
“Ova nagrada, i kratka priča, je pojava u našoj kulturi koja nadrasta Večernji list. U kulturi koja je slaba s kontinuitetima, ovo je dragocjena nagrada”, poručio je Cvetnić.
 
Ove je godine uručena i posebna pohvala autorima Ladi Vukić za priču “Noć u Aleksandriji” te Deanu Šorku za “Event”.
 
Književna teoretičarka i kritičarka, predsjednica žirija Helena Sablić Tomić rekla je da se na nagradu prijavljuje sve više mladih koji “vjeruju u hrvatsku riječ”.
 
“Još uvijek kroz kratku priču živi hrvatska riječ, a raduje nas i da ju prepoznaju i oni kojima je kratka priča prvi iskorak u prostor hrvatske književnosti”, kazala je.
 
Glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić izrazio je zadovoljstvo što Večernji list i dalje njeguje kratku priču, te još više što je ove godine na natječaj došlo više od 600 priča. To pokazuje da i dalje volimo čitati i pisati i da kratka priča i dalje ima budućnost, poručio je.
 
Od 620  prijavljenih priča subotnji magazin Večernjega lista "Obzor" objavio je njih pedeset, po izboru selektora Tomislava Sabljaka. Najbolje je birao žiri u kojemu su bili Helena Sablić Tomić, Seid Serdarević, Maja Car i Milena Zajović. (Hina)