Preskočite na glavni sadržaj

LUX nagrada Europskog parlamenta: Art-kino sudjeluje u simultanoj projekciji europskog filma godine

I ove godine riječko Art-kino sudjeluje u projekciji dobitnika LUX nagrade – filmske nagrade koju Europski parlament svake godine dodjeljuje najboljem europskom filmu – koja se 21. rujna, u 19 sati, simultano održava u kinima diljem Europe.
vrijeme: 21.09.2021. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/hr/

Ovogodišnji dobitnik nagrade potresan je rumunjski dokumentarni film Kolektiv koji nakon požara u klubu Kolektiv u Bukureštu 2015. godine istražuje golemu prijevaru u rumunjskom zdravstvenom sustavu. Prateći novinare, doušnike, žrtve i vladine službenike, Kolektiv nudi beskompromisan pogled na učinak koji istraživačko novinarstvo može imati. Nakon projekcije filma slijedi prijenos razgovora s redateljem Alexanderom Nanauom.

Naime, radnja ovog višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma rumunjsko-njemačkog redatelja Alexandera Nanaua nastala je zahvaljujući višegodišnjim naporima autora da rasvijetli događaje uzrokovane požarom u bukureštanskom klubu Kolektiv koji se dogodio krajem 2015. godine, prilikom kojeg je smrtno nastradalo 27, a bilo ozlijeđeno 180 uglavnom mlađih ljudi.

Broj žrtava ovog nemilog događaja koji se pretvorio u nacionalnu tragediju i dalje je po bolnicama rastao, unatoč zvaničnim izjavama vlade da je sve pod kontrolom, da je rumunjski zdravstveni sustav sposoban brinuti se o unesrećenima te mu nije potrebna pomoć medicinskog osoblja drugih država Unije koje se stavilo na raspolaganje. Kada su se novinari najtiražnijih rumunjskih sportskih novina Gazeta Sporturilor, potaknuti vlastitim sumnjama u službene izjave, počeli raspitivati o detaljima tragedije i njezinim posljedicama, njihovom istraživačkom timu priključio se i redatelj koji se zbog tragičnog događaja vratio u matičnu zemlju. Rezultat je razotkrivanje najvećeg skandala koji se dogodio u Rumunjskoj otkad se ta država naziva demokratskom.

Film je svoju premijeru imao još 2019. na Venecijanskom filmskom festivalu, zatim je pao u pandemijsku nemilost, no ipak je nastavio festivalski život skupljajući pritom brojne nagrade i nominacije, od kojih su svakako najzvučnije one za Oscara u kategorijama Najbolji međunarodni film i Najbolji dokumentarni film. Od nagrada treba svakako izdvojiti Europsku filmsku nagradu za 2020. godinu koju dodjeljuje Europska filmska akademija, a ove je godine film osvojio LUX nagradu publike koju dodjeljuje Europski parlament.

Program simultane projekcije u kinima diljem Europe provodi se u suradnji Europskog parlamenta s Europskom filmskom akademijom, Europskom komisijom (Kreativna Europa Media) i prvom kino mrežom Europa Cinemas.