Preskočite na glavni sadržaj

'Luda kuća' – izložba ilustracija i predstavljanje slikovnice (V. Vernić i S. Lovrenčić)

Izložba ilustracija Vendi Vernić za slikovnicu 'Luda kuća' za koju je tekst napisala Sanja Lovrenčić otvara se u četvrtak, 29. rujna u 19 sati, u knjižari-galeriji Kabinet Malih zvona u Zagrebu. 
vrijeme: 29.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/malazvona
Za tu su slikovnicu dvije autorice prošle godine dobile nagradu „Ovca u kutiji”, a tekst je nagrađen i „Ptičicom” dječjeg žirija nagrade „Grigor Vitez”. Uz otvorenje izložbe održat će se i razgovor s autoricama o nastanku i estetici njihove zajedničke slikovnice.

O slikovnici:
Dijete s „polaganim padobranom” skače s krova svoje zgrade te opisuje balkone pokraj kojih leti. Zatim se uspinje stubištem te nas izvještava o unutrašnjosti stanova i njihovim stanarima. Svaki je od stanara na svoj način osebujan: netko je opsjednut engleskim doručkom, netko spava u krletci jer je uvjeren da se noću pretvara u pticu, netko živi u liftu uz kućnog ljubimca zmiju, netko izrađuje mehaničke životinje, neto gradi, a netko ruši zidove…
Osim što su opisi stanara lude kuće maštoviti i zabavni, tekst Sanje Lovrenčić sadrži i diskretnu odgojnu poantu: bez obzira na bezopasna „ludila” svakog od pojedinih stanara, oni uglavnom poštuju jedni druge i svi zajedno tvore harmoničnu cjelinu. „Luda kuća” tako postaje simbol mogućeg suživota, individualne slobode uklopljene u zajednicu.
Vizualna komponenta utkana je u samu strukturu priče: ona funkcionira kao svojevrsna galerija kroz koju se može kretati u dva pravca, gore i dolje, te je vrlo zahvalna za ilustriranje. Laka zaigranost maštovitog teksta odgovara likovnom stilu ilustratorice Vendi Vernić koja je već pokazala (i u izdanjima Malih zvona) širinu vizualne imaginacije i sposobnost za igru.