Preskočite na glavni sadržaj

Lorcina 'Krvava svadba' od četvrtka ponovno na Lokrumu

Prošlogodišnja premijerna festivalska uspješnica, predstava 'Krvava svadba' u režiji Franke Perković Gamulin te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara je od 27. do 29. srpnja, u 21,30 sati, na otoku Lokrumu.
vrijeme: 27.07.2023. - 29.07.2023.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dubrovnik-festival.hr/

U srpnju 1928. španjolske će novine i tjednici danima donositi vijesti o tragediji koja se dogodila na nijarskom polju u provinciji Almeira; sa svadbene svečanosti mlada bježi s rođakom kako bi se narugala mladencu. Bjeguncima ususret prilazi zakrabuljena osoba i hitcem iz pištolja ubija muškarca. Istinita priča upisana u novinske naslove i kratke vijesti, koja u svom epilogu završava tragično, privukla je pažnju Federica Garcíe Lorce koji je u njoj vidio potencijal za veliku pjesničku dramu smještenu u društveno polje borbe između strasti i tradicije, potrebe i dužnosti.
 
Dramski likovi Krvave svadbe žrtve su vlastite strasti, ali i neizbježnosti vlastite krive procjene ili tragične sudbine. Njihovo je prokletstvo dvostruko: zatvoreni unutar svog socijalnog okvira, strast im ostaje jedini dozvoljeni prostor slobode, makar i po cijenu prokletstva ili smrti.
 
Glumci Festivalskog dramskog ansambla koji utjelovljuju likove Lorcine drame su Jadranka Đokić koja igra Majku, Lana Meniga i Luka Knez Zaručnicu i Zaručnika, Ksenija Marinković Punicu i Prosjakinju, Nikola Baće Leonarda, Iva Kraljević njegovu ženu, Nikša Butijer Oca zaručnice i Mjesec, a Tanja Smoje Služavku. Zbor čine Jelica Čučević, Maro Drobnić, Tonći Đurković, Marko Capor, Ivo Letunić, Tajana Martić, Mara Metković i Vanesa Vidaković Natrlin, a predvođeni su zborovođom Mojmirom Novakovićem.
 
Redateljica Franka Perković Gamulin u svom dosadašnjem kazališnom radu, susretala se već s izazovnim i velikim autorima poput Lorce, a njezin autorski tim za ovu predstavu čine: dramaturg Goran Ferčec, scenograf Igor Vasiljev, kostimografkinja Doris Kristić, autori glazbe Mojmir Novaković i Ivo Letunić, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, suradnik za scenski pokret Matija Ferlin, asistent redateljice Toma Serdarević, asistentica kostimografkinje Linda Mihaliček te inspicijent Roko Grbin.
 
Franka Perković Gamulin dubrovačkoj publici poznata je po inscenaciji Spašenih Tomislava Zajeca. Studirala je Komparativnu književnost, Lingvistiku i Filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a Kazališnu režiju i radiofoniju je diplomirala 2005. godine na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. U proteklih je dvadeset i pet godina režirala više desetaka kazališnih predstava. Uz Doru Ruždjak Podolski, osnivačica je i dugogodišnja umjetnička voditeljica Kazališne udruge KUFER, a zatim i umjetničke organizacije Ruždjak i Perković. Od 2000. do 2005. bila je umjetnička voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava, a od 2009. godine zaposlena je na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje na Odsjeku glume.
 
Brod za Lokrum isplovljava u 20:45 iz Porta, a povratak u Grad organiziran je odmah po završetku izvedbe.
 
Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Turistička zajednica grada Dubrovnika te brojni sponzori Euroherc, Mastercard, HEP, ACI klub, ALH, Kraš, Coca-Cola, Croatia Airlines i TuttoBene te donatori zaklada Caboga Stiftung, OTP banka i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.