Preskočite na glavni sadržaj

Ljeto u MSU: Anarhopunkeri Pussy Riot za otvorenje

Ljeto u MSU, projekt tog muzeja koji se u proteklih osam godina afirmirao kao jedno od središnjih kulturnih i zabavnih ljetnih događanja u Zagrebu, otvorit će 30. svibnja proslavljeni ruski anarhopunk kolektiv Pussy Riot.
vrijeme: 30.05.2022. - 02.07.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/ljetouMSU2017

Po načelu „5 u 1“ program donosi koncerte, izložbe, performanse, filmove i kazalište kao ovogodišnju novost.
 
"Nastavljamo s pobjedničkom formulom, a kazalište je novi krak multimedijalne hobotnice", rekao je na konferenciji za novinare Branko Kostelnik, glavni urednik programa.
 
Otvaranje s Pussy Riot vidi kao najbolji primjer spoja popularne kulture i suvremene umjetnosti. "One su još 2011. i 2012 ukazivale na Putinov režim, bile u zatvoru kada se Europa 'lizala' s njim, izložile se da bi ukazale na probleme koji su eskalirali", rekao je.
 
Zdenka Badovinac, ravnateljica MSU smatra da program poput ovoga dodaje vrijednost svakom muzeju, "čini još više kućom kulture i formira sinergije između različitih umjetničkih područja". Zadovoljna je što Ljeto počinje s Pussy Riot, jer je danas "važno da ne zaboravimo i na sve oponente u Rusiji".
 
Gordana Vnuk, umjetnička savjetnica Eurokaza, rekla je da festival Eurijala, od 10. do 12. lipnja, predstavlja kazalište Vaba Lava iz Tallinna, izvest će se predstave  "Error 403" Nikolaija Halezina i Natalije Kalide, "I Had a Couisin" Valtersa Silisa i "Two Garages" Elmarsa Senkovsa, a Estonsko društvo pisaca će imati nekoliko okruglih stolova o estonskoj suvremenoj dramskoj praksi i svojoj zemlji.
 
Ana Škegro, kustosica MSU, najavila je da će performanse ove godine imati Nina Kamenjarin, Ivan Lušičić LIIK, Mario Matoković, Mia Štark i Yun Collective, Zrinka Užbinec te Marianna Nardini, Bruna Jakupović i Lana Lehpamer.
 
Ljeto u MSU dobilo monografiju
 
Predstavljajući monografiju „Ljeto u MSU“, Miranda Herceg, izvršna producentica programa i njezina art-direktorica, rekla je da su željeli na jednom mjestu pokazati bogati multimedijalni program iz proteklih osam godina, a uz tekstove je dominantan vizualan materijal koji, među ostalim, pokazuje kako sama zgrada arhitektonski omogućava smještanje različitih programa.
 
Program će se održavati svake subote do 2. srpnja, počevši od 4. lipnja i grupe Mizar. Slijedi J.R. August, 11. lipnja, tjedan dana kasnije Grše, 25. lipnja slovenski kantautor Vlado Kreslin te, 2. srpnja, Sara Renar. Glazbeni program na konferenciji su najavili izvođači J. R. August te kratkim glazbenim nastupima Sara Renar,  i  Vlado Kreslin.
 
Među izložbama će biti "Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol" te gostujuća "Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)", koja prvi put na jednom mjestu predstavlja snimke fotografa koji su pratili razvoj te scene.
 
Od filmova prikazivat će se turska drama "Još jedan dah", srpski "Toma", britanski"Cyrano" i nekoliko dokumentaraca, o Mizaru, Električnom orgazmu i Kreslinu.
 
Izvor: Hina