Preskočite na glavni sadržaj

Living Spaces: otvoren drugi poziv namijenjen uzajamnom učenju o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu

Living Spaces: otvoren drugi poziv namijenjen uzajamnom učenju o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu
Otvoren je drugi poziv za sudjelovanje u studijskim posjetama o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu koji se provodi u okviru projekta Living Spaces - Cities and regions shaping the built environment for everyone. U 2024. godini, 12 europskih gradova i regija bit će domaćini studijskih posjeta za uzajamno učenje.
vrijeme: 10.04.2024. - 13.05.2024.
url: https://deskkultura.hr/hr/

Projekt Living Spaces - Cities and regions shaping the built environment for everyone financiran je u okviru programa Unije Kreativna Europa, a provodi se u suradnji s Vijećem arhitekata Europe i Eurocities. Projekt je namijenjen predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti, dionicima kulturnog i kreativnog sektora, stručnjacima iz područja arhitekture i urbanizma te predstavnicima civilnog društva.

Drugi poziv za sudjelovanje u studijskim posjetama o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu prilika je za uprave gradova ili regija u EU i profesionalce u arhitekturi i urbanom planiranju da razmijene znanja, podijele iskustva i nauče od kolega i stručnjaka kako planirati i provoditi politike i projekte visokokvalitetne arhitekture.

Fokus studijskih posjeta za međusobno učenje je arhitektura i izgrađeni okoliš, a dotiču se i različitih tema poput klimatskih promjena, društvene jednakosti, održivog razvoja, stanovanja, javnih i otvorenih prostora, mobilnosti itd. Za svaki posjet bit će odabrano 20 sudionika kroz 2 kruga poziva za sudionike.
 
Od ožujka do listopada 2024 godine planirano je 12 studijskih posjeta temeljenih na dobrim praksama identificiranim u okviru projekta Living Spaces, a održat će se u sljedećim gradovima i regijama:
Berlin, Njemačka: Socijalna mješavina u susjedstvu Blumengroßmarkt
Bordeaux, Francuska: Novi život za 530 domova
Bruxelles, Belgija: Bouwmeester - Maître Architecte
Cáceres, Španjolska: Dizajnirano od strane lokalnih stanovnika
Gdańsk, Poljska :Gdańsk radionice dizajna
Grand Paris Sud, Francuska: Grad obnove po mjeri
Malmö, Švedska: Od brodogradilišta do održivog života u Varvsstadenu
Oulu, Finska: AaltoSiilo
Prag, Češka: Priručnik za dizajn javnih prostora
Toulouse, Francuska: Odgovorno urbanistički razvoj u Toulouseu
Beč, Austrija: Urbanističko planiranje za i sa ženama
Vilnius, Litva: Muzej urbane drvene arhitekture
 
Sudjelovanje je ograničeno na jedan posjet po sudioniku kako bi što više ljudi moglo iskoristiti ovu priliku. Od odabranih sudionika očekuje se da u studijskoj posjeti provedu tri puna dana - tri dana i dvije noći. Očekuje se da će sudionici otputovati u grad/regiju domaćina ujutro prvog dana i vratiti se poslijepodne/navečer trećeg dana. Budžet projekta pokriva troškove putovanja, smještaja i obroka.
 
TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

Aktivni profesionalci (tehničko osoblje i/ili izabrani predstavnici) koji rade na područjima arhitekture, dizajna javnih prostora i/ili urbanom planiranju, za lokalne ili regionalne uprave država Europske unije: dostupno 16 mjesta po posjetu.

Urbanisti, arhitekti, predstavnici organizacija civilnog društva, nevladinih organizacija, inicijativa/projekata, tematskih udruženja relevantnih za temu posjeta (npr. u kulturi, baštini, zdravlju, sigurnosti i dobrobiti, održivosti, mobilnosti, rodnoj ravnopravnosti) u državama Europske unije: dostupno 4 mjesta po posjetu.

Aktivni profesionalci koji rade na području arhitekture, dizajna javnih prostora i/ili urbanom planiranju, za nacionalnu upravu u državama Europske unije: dostupno 5 mjesta po posjetu.*Napomena: sudjelovanje na trošak vašeg ministarstva/uprave. Dodjela ovih mjesta temeljit će se na prezentaciji specifičnih potreba za učenjem i odlučivat će se na ad-hoc osnovi.
 
ZAŠTO SE PRIJAVITI?
Lokalni i regionalni uvidi
  • mogućnost uvida u „iznutra“ u području arhitekture, planiranju i razvojnim politikama na lokalnim i regionalnim razinama.
  • mogućnost uvida uspješne provedbe politike i projekte visoke kvalitete arhitekture i izgrađenog okoliša gradova i regija iz prve ruke.
  • umrežavanje s lokalnim kreatorima politika, arhitektima i relevantnim dionicima koji pridonose cjelovitom iskustvu studijskih posjeta.
 
Inspiracija i povratne informacije
  • mogućnost dijeljenja uspješnih lokalnih politika i projekata, najboljih savjeta, zamki i neuspjeha sa sudionicima s ekspertizom u području arhitekture i izgrađenog okoliša, u sigurnom i prijateljskom okruženju.
  • pristup korisnim informacijama i idejama za poboljšanje ili pokretanje lokalnih projekata ili prijenos ključnih elemenata iz predstavljenih praksi.
 
Međunarodno umrežavanje
  • povezivanje s kolegama iz različitih pozadina i zemalja, prikupljanje dobrih praksi, dijeljenje ideja i razvoj partnerstva na europskoj razini.
  • poticanje bilateralnih suradnji gradova i regija 
 
KAKO SE PRIJAVITI?
Prijave se podnose online putem obrasca - poveznica na EUSurvey.
Rok za prijavu je 13. svibnja 2024. (23:59 CET).
 
Opširnije>>>