Preskočite na glavni sadržaj

Lit link festival / Književna karika 2023.

Književna karika ili Lit link festival međunarodni je književni festival na kojem će sudjelovati četrnaest hrvatskih autorica i autora, a publika će također imati prilike upoznati od kritike cijenjene američke i engleske prozaiste. Festival će se održati od 5. do 8. listopada u Rijeci, Labinu i Zagrebu.
vrijeme: 05.10.2023. - 08.10.2023.
mjesto: Rijeka - Labin - Zagreb
url: https://lit-link-festival.com/index.html

Autori_ce će na svakom od bilingvalnih programa, u Zagrebu, Labinu i Rijeci, čitati fragmente svojih djela, koji će za tu prigodu biti prevedeni, a tekstovi prijevoda projicirani na hrvatskom odnosno engleskom jeziku. U čitanja će publiku uvesti razgovori s autori_cama.

Lit link festival je od 2013. ugostio brojne svjetske goste, a specifičnost je festivala da ne ugošćuje samo autoric_e nego i strane urednik_ce i izdavačic_e. Književna karika ili Lit link festival, između ostalog, služi kao živa informacija prisutnim stranim izdavačima o našoj suvremenoj književnoj sceni te osnažuje potencijale prevođenja, pritom značajno uključujući mlađe književne glasove.

Ove je godine riječ o tri vrlo različita opusa; različitih tematskih fokusa, stilskih profila, generacijskih polazišta: Jessi Jezewska Stevens američka je autorica začudne psihološke fikcije čiji se zapleti odvijaju uz pozadinu recentnih socijalnih turbulencija, David Szalay višestruko je nagrađivani britanski autor, finalist Bookera, pisac precizno realističke a ipak neobično poetične proze čije priče lutaju diljem Europe, i Nell Zink, američka autorica duhovitih i stilski osebujnih romana, čiji eksperimentalni pristup ne smeta i njenoj čitanosti u SAD i inozemstvu. Uz pisce će u programu biti predstavljeni_e gostujući_e urednici_e i izdavači_ce: Denise Rose Hansen (Lolli Editions, London), Laurence Colchester (Bitter Lemon Press, London), Ellah Wakatama (Canongate Books, London/Edinburgh), Buzz Poole (Sandorf Passage, Portland, Maine), James Tookey (Peirene Press, London).
 
PROGRAM 2023 – LIT LINK FESTIVAL / KNJIŽEVNA KARIKA)

ZAGREB: 5. listopada 2023. (četvrtak) 17h
Booksa, Martićeva 14d
Predstavljanje inozemnih gostiju, kratki razgovor s piscima: Jessi Jezewska Stevens (SAD), David Szalay (UK), Nell Zink (SAD).

RIJEKA: 6. listopada 2023. (petak) 18h
Ex libris, Ul. Riva Boduli 3
Čitaju autorice i autori: Nell Zink (SAD), Jessi Jezewska Stevens (SAD), Dora Šustić, Tea Tulić, Maja Ručević, David Szalay (UK), Jurica Pavičić, Želimir Periš. U programu još sudjeluju urednici_e i izdavači_ce engleskog govornog područja:  Denise Rose Hansen (Lolli Editions, London), Laurence Colchester (Bitter Lemon Press, London), Ellah Wakatama (Canongate Books, London/Edinburgh), Buzz Poole (Sandorf Passage, Portland, Maine), James Tookey (Peirene Press, London).

LABIN: 7. listopada 2023. (subota) 19h
Teatrino, Stari trg 1
Čitaju autorice i autori: Jessi Jezewska Stevens (SAD), Nell Zink (SAD), Nora Verde, Marija Andrijašević, Željka Horvat Čeč, Toni Juričić, David Szalay (UK). U programu još sudjeluju urednici_e i izdavači_ce engleskog govornog područja:  Denise Rose Hansen (Lolli Editions, London), Laurence Colchester (Bitter Lemon Press, London), Ellah Wakatama (Canongate Books, London/Edinburgh), Buzz Poole (Sandorf Passage, Portland, Maine), James Tookey (Peirene Press, London).

ZAGREB: 8. listopada 2023. (nedjelja) 18.30h
Močvara, Trnjanska struga 34
Čitaju autorice i autori: Nell Zink (SAD), Jessi Jezewska Stevens (SAD), David Szalay (UK), Magdalena Blažević, Olja Savičević Ivančević, Eva Simčić, Zoran Ferić, Sven Popović. U programu još sudjeluju urednici_e i izdavači_ce engleskog govornog područja: Denise Rose Hansen (Lolli Editions, London), Laurence Colchester (Bitter Lemon Press, London), Ellah Wakatama (Canongate Books, London/Edinburgh), Buzz Poole (Sandorf Passage, Portland, Maine), James Tookey (Peirene Press, London).
 
Organizator festivala je Hrvatsko društvo pisaca, HDP. 
Festival podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport – Grad Zagreb.
 
O stranim književnim gostima_šćama:

Jessi Jezewska Stevens je autorica romana The Exhibition of Persephone Q / Izložba Perzefone Q The Visitors / Posjetitelji. Njezina prva zbirka kratke fikcije, Ghost Pains / Fantomske boli, u pripremi je za objavu u ožujku 2024. Njezin rad na područjima fikcije, kritike i novinarstva pojavljuje se redovito u publikacijama Foreign Policy, The New York Times, The Nation, The Paris Review, The New Yorker online, Harper’s, The Dial, i drugdje. U 2021.-22. nagrađena je stipendijom njemačko-američke Fullbrightove komisije za projekt unutar kojeg proučava narative o klimatskim promjenama. Podučava pisanje fikcije na Sveučilištu Columbia u New Yorku.
David Szalay se smatra jednim od najboljih britanskih proznih pisaca srednje generacije, čiji je književni rad višekratno nagrađivan (Betty Trask Award, Geoffrey Faber Memorial Prize, Gordon Burn Prize…). Bio je finalist nagrade Man Booker 2016. godine za roman All That Man Is / Sve što muško jest. Rođen u Kanadi 1974., odrastao je u Londonu, a trenutno živi u Budimpešti i radi na novom romanu, čije će neobjavljene fragmente premijerno čitati na ovogodišnjem festivalskom izdanju Lit linka. Uranjajući u napetu melankoliju svakodnevnice i sve što vrije pod krutim štitom maskuliniteta, Szalay piše reduciranu poetsku prozu koja čitko i neobično široko – i generacijski i po mjestima radnje – zahvaća suvremeni život u Europi. Druga njegova istaknuta djela su London and the South-East Turbulence.

U posljednjih devet godina, Nell Zink je objavila šest od američke i engleske kritike hvaljenih, a od publike čitanih romana, uključujući The Wallcreper i Doxology. Bavila se prevođenjem, eksperimentalnim (ne)izdavaštvom, novinarstvom i aktivizmom, a prošle je jeseni bila profesorica svjetske književnosti na Sveučilištu u Bernu. Njezina se najnovija knjiga, Avalon (Faber, 2022.) odvija u južnoj Kaliforniji u kojoj je Zink rođena 1964. godine.

Cijenjena zbog guste, stilski sofisticirane, tematski provokativne i strukturalno inovativne proze, Zink je izazovna i urnebesna autorica, s neumornom znatiželjom i smislom za (auto)ironiju. 

Laurence Colchester je izdavačica i suosnivačica Bitter Lemon Pressa, nezavisne kompanije sa sjedištem u Londonu, osnovane 2003. godine. Francuskinja je i živi u Londonu. Prije osnutka Bitter Lemon Pressa, Laurence je imala dugo i raznoliko iskustvo u međunarodnom poslovanju. Radila je kao ekonomistica u Citibanku, u Institutu Hudson i u Francuskoj ambasadi u Londonu. Jedanaest je godina bila izvršna direktorica Francuske trgovačke komore u Velikoj Britaniji. Studirala je ekonomiju na Sveučilištu u Parizu i Columbiji, i međunarodno poslovanje na Sveučilištu Johns Hopkins. Bitter Lemon Press agilna je izdavačka kuća čija je sekcija noir i krimi-fikcije izrazito propulzivna te u Hrvatsku dolazi s namjerama književnog istraživanja unutar i mimo festivalskog programa.

Buzz Poole je samostalni urednik, izdavač i pisac, te suosnivač neprofitne nezavisne izdavačke kuće Sandorf Passages, posvećene izdavanju autora i autorica iz Srednje i Istočne Europe, sa značajnim udjelom autora iz Hrvatske. Pisao je o knjigama, dizajnu, glazbi i kulturi za brojne medije, uključujući PrintThe Village VoiceThe BelieverLos Angeles Review of BooksSan Francisco Chronicle i The Millions. Autor je zbirke kratkih priča I Like to Keep My Troubles on the Windy Side / Svoje brige rado držim na vjetrovitoj straniNew Statesman je njegovo istraživanje neočekivane ikonografije, Madonna of the Toast / Djevica od tosta, stavio na popis Best Underground Books 2007. Autor je i izdanja Workingman's Dead, koje je objavio Bloomsbury Press 2016. godine.

James Tookey urednik je i suizdavač u Peirene Pressu, nezavisnoj i strukovno nagrađivanoj engleskoj izdavačkoj kući koja je orijentirana na stranu književnost, a posebno fokusirana na prijevode visokokvalitetnih kratkih europskih romana. Trenutno također, pri fondaciji Orwell, administrira nagradu Orwell za političko pisanje i političku fikciju.

Ellah Wakatama Allfrey rođena je u Zimbabveu, završila studij u SAD-u i sada živi u Londonu. Glavna je urednica u Canongate Books Ltd., istraživačka suradnica na Sveučilištu u Edinburghu (u Centru za novo pisanje) i predsjednica nagrade Cain za afričku književnost. Allfrey je također povjerenica Royal Literary Fund-a te dio savjetodavnog odbora za književnost za Amnesty, kao i uredničkog savjetodavnog panela za Johannesburg Review of Books. Allfrey je uredila Africa39 (2014) i antologiju Safe House: Explorations in Creative Nonfiction / Sigurna kuća; istraživanja kreativne ne-fikcije (2016); također je suradnica u antologiji New Daughters of Africa / Nove kćeri Afrike (2019) te je napisala uvod za Woman of the Aeroplanes / Žena aviona Kojo Lainga. Primila je titulu Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) za svoj rad u izdavačkoj industriji 2011., a 2016. je imenovana jednom od „100 najutjecajnijih Afrikanaca_nki“ u New African Magazine. Canongate Books jedna su od istaknutijih nezavisnih izdavačkih kuća u Velikoj Britaniji, osnovana u Edinburghu, između ostalog zamijećena po objavi pobjednika Bookera „Pijev život“ (Life of Pi).

Denise Rose Hansen (r. 1989), Dankinja je koja živi u Londonu, studirala je kreativno pisanje i englesku književnost na Sveučilištu Westminster, i završila MA studij engleskog na Sveučilištu u Kopenhagenu. Njezino je akademsko istraživanje bilo usmjereno na britansku fikciju s osobitim interesom za odnose između pisaca i umjetničkog svijeta, nezavisno izdavaštvo i roman kao prostor kultiviranja estetskih iskustava u šezdesetima. Svoj doktorski rad završila je na UCL s radom „Minor Happenings: The 1960s British Art Novel“ („Minorna događanja: 1960-e i britanski umjetnički roman“). Bila je suradnica za istraživanje u Centru za britansku umjetnost na Sveučilištu Yale 2019. godine, i gostujuća suradnica u Arhivu književnih prijevoda unutar Britanskog arhiva suvremenog pisanja, na Sveučilištu East Anglia 2022. godine. Urednica je u Lolli Editions, a kao autoricu je zastupa RCW Literary Agency. Lolli Editions je nezavisna izdavačka kuća, značajno orijentirana k europskim prijevodima, za koju je Guardian nedavno ustvrdio da je prodrmala britansku izdavačku scenu (https://www.theguardian.com/books/2023/jul/16/uk-indie-publishing-mavericks-shook-up-books-booker-nobel-fitzcarraldo-sort-of-books-daunt).