Preskočite na glavni sadržaj

Kustoska škola na temu budućnosti filma - prijave!

Organizacije MAVENA i UNSEEN organiziraju Kustosku školu koja će se održati od 7. do 9. svibnja u prostorijama Doma mladih u Splitu. Ovogodišnji program bavit će se slikom Trikontinentala kroz istraživačka izlaganja međunarodnih arhivista i filmskih radnika, otvorene razgovore o budućnosti kina, projekcije filmova na otvorenom i radionice. 
prijava: 30.4.2024.
url: https://mavena.hr/kustoska-skola-2024/

Trodnevni događaj zaključit će otvorenje izložbe PODSJETNICI ZA BUDUĆNOST, u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u Galeriji kluba Kocka, 9. svibnja u 20 sati.

Kustoska škola program je izvaninstitucionalne edukacije koji udruga Mavena realizira od 2016. godine. Cilj škole je educirati mlade povjesničare_ke umjetnosti, umjetnike_ce te druge zainteresirane kulturne djelatnike_ce i sve zainteresirane u svrhu osposobljavanja za stvaranje novih i inovativnih kustoskih programa i praksi, te umrežavanja lokalno i globalno.

Temu ovogodišnjeg izdanja škole osmislila Karla Crnčević potaknuta tekstom "Prema trećoj kinematografiji" argentinskih autora Octavia Getina i Fernanda Solanasa, koji u središte postavlja ideju kino događaja koji inzistira na kontekstu, razgovoru i korištenju kina kako bi se razgovaralo o aktualnim temama. Treća kinematografija uspostavlja se kao ona koja inzistira na slobodnijoj cirkulaciji slike te kritizira prvu (holivudsku) i drugu kinematografiju (europsku).

Polaznici_e će iz arhive “izvući podsjetnike za budućnost, ponovno promisliti definicije i ispisati nove rječnike solidarnosti i suradnje”. Na radionici će se razgovarati o “načinima na koje se slike čuvaju i kako se o njima brine, kako se stvaraju nove i spajaju s onima koje već postoje, kako se dijele i prikazuju, slušaju”, te “kojim metodologijama se možemo koristiti kako bismo otkrili zametene tragove.”
 
PREDAVAČI_CE ovogodišnje Kustoske škole su: Karla Crnčević (Hrvatska), Hrvoslava Brkušić (Hrvatska), Margaux Chalançon (Francuska), Deva Pereda Areizaga (Baskija, Španjolska), Laura Alhach (Kolumbija), Jakob Krese (Slovenija), André Di Franco (Brazil), Sita Magfira (Indonezija) i Anaís Córdova-Páez (Ekvador).

Kustoska škola besplatna je za sve sudionike_ce, moguće ju je pohađati online ili uživo (Beton kino), a održava se na engleskom jeziku.

Prijave se šalju na mail mavena@mavena.hr, uz kratku biografiju, zaključno sa 30. travnja, a predznanje nije potrebno.

Više detalja možete pronaći na https://mavena.hr/kustoska-skola-2024/.