Preskočite na glavni sadržaj

KUM – Kazalište u Močvari & Začarana Močvara: Poma

U ponedjeljak, 22. travnja, u zagrebačkoj 'Močvari' se predstavlja 'Leaving a lover', novi projekt Maje Posavec i njenih suradnika u kojem autorica povezuje transformacije junakinja iz bajki s pjesmama o kraju ljubavnih odnosa.
vrijeme: 22.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/kazalisteumochvari

Koja je poveznica između transformacija junaka ili junakinje iz bajki i naše žudnje za promjenom u vlastitoj zbilji?
 
Uz sedam novih pjesmama isprepliću se motivi iz bajki sa suvremenim događajima. Ispovjedna forma izvedbe naslanja se na tradiciju usmenog prenošenja bajki, no u ovom slučaju ne prenosi se određena bajka već se oslanja na zapise mnogih arhetipskih priča u nama. Interpretirajući naše herojske pothvate, vraćamo se na iscjeljujuće odlike bajki i njihovu jedinstvenu i nezamjenjivu ulogu u životnim situacijama koje od nas traže da preuzmemo na sebe kostim junaka ili junakinje. Ova predstava je možda put junakinje, no bez priče u kojoj bi junakinja dočekala sretan kraj. Kroz glazbu ona putuje u centar svojih osjećaja, za koje u bajkama nije bilo vremena ni mjesta.
 
Kroz svoj autorski alias POMA - Maja Posavec objedinjuje svoju glazbenu i kazališnu praksu, stvarajući projekte neopterećene prijašnjim autorskim radom, bilo kao glumica ili glazbenica. Nakon dugogodišnjeg rada u institucionalnom kazalištu kao i djelovanja na glazbenoj sceni s kontinuiranim rasporedom premijera, pjesama, albuma i spotova, remećenje tog ustaljenog reda aktivnosti čini se destruktivnim, ali i jednako tako i nužnim. Poma Oma Ma je bila prva takva predstava u nastajanju koju je Maja osmislila i izvela sa gitaristom Ivanom Kapecom. Predstava se bavi ženskom komunikacijom kroz povijest, a povezuje generacije žena iz njene okoline i njihove životne trenutke uhvaćene u nekoj napisanoj ili izgovorenoj poruci.
 
Uz Maju Leaving lover sviraju: Ivan Kapec - bariton gitara, Hrvoje Galler - klavir, Jurica Štelma - kontrabas i Borko Rupena - bubanj te Mario Bočić- saxofon.
 
Ovaj materijal uskoro će se naći i na istoimenom albumu.
 
Leaving a lover dio je Majinog umjetničkog istraživanja započetog na Master programu na institutu Catalyst u Berlinu.

Glazbeno-kazališni program POMA "Leaving a lover" u Močvari | Facebook