Preskočite na glavni sadržaj

Kulturno-edukativni sadržaji na Portalu Kritika-hdp

Kulturno-edukativni sadržaji na Portalu Kritika-hdp
Projekt Hrvatskog društva pisaca Kulturno-edukativni sadržaji na Portalu Kritika-hdp uključuje dvije programske aktivnosti: Alternativna lektira i Salon susreće Agoru: Literarno mapiranje Mediterana.
 

Program Alternativna lektira pokrenut je u želji da se proširi književni kanon i aktualni lektirni popis te stvori virtualni arhiv novih djela, autora/ica, pristupa i tumačenja književnosti. Na suradnju su pozvani neki od ponajboljih ovdašnjih pisaca/spisateljica da odaberu svog lektirnog favorita i o njemu napišu interpretativni esej.
U programu sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Nataša Govedić, Zoran Ferić, Dinko Telećan, Andrej Blatnik, Andrej Nikolaidis, Semezdin Mehemedinović, Olja Savičević Ivančević, Ivana Bodrožić, Robert Perišić, Nada Gašić, Sinan Gudžević, Dinko Kreho, Dean Duda, Slavenka Drakulić, Viktor Ivančić i dr.
Novi sadržaji objavljivali su se petkom u tjednom ritmu do srpnja 2021.

Program Salon susreće Agoru: Literarno mapiranje Mediterana povezuje autore/ice koji žive u različitim krajevima Mediterana i dijele sličan mediteranski habitus. S obzirom da su se i Saloni i Agore posljednjih godinu dana uglavnom ispraznili, ovi susreti se odvijaju virtualno, i to na način da pozvani autori/ce iz više mediteranskih zemalja jedni drugima šalju „virtualne razglednice“. Tekst i fotografija s tih razglednica ocrtavaju njihovo viđenje prostora u kojem žive i njegovih stvarnih, a ne stereotipnih identiteta. Te su razglednice tragovi jednog mikrokozma koji onda reflektira sliku čitavog, jedinstvenog i kompleksnog prostora Mediterana. Program je realiziran u suradnji Kritike-hdp i udruge Splitera

Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.