Preskočite na glavni sadržaj

'Kućica od knjiga' - novi književni festival za male Gorane

'Kućica od knjiga' - novi književni festival za male Gorane
Od 22. do 26. svibnja u Gorskom kotaru se održava Festival književnosti za djecu 'Kućica od knjiga', u organizaciji Fabulusa, udruge za promicanje priče. Fabulus i njegova voditeljica Natalija Mitrić doveli su u Gorski kotar, osim Goranskog Cukraca, još jedan književni festival namijenjen djeci.
vrijeme: 22.05.2023. - 26.05.2023.
mjesto: Gorski kotar
url: https://www.facebook.com/KucicaOdKnjiga

Kućica od knjiga nastala je iz dijela Goranskog Cukraca koji se održavao na standardu. Goranski Cukrac je od ove godine isključivo dijalektalni festival, a Kućica od knjiga će biti „zadužena“ da u Gorski kotar dovodi književne novitete i književnike za djecu koji pišu na književnom jeziku.
 
Festival će se odvijati u dva dijela, jedan čine gostovanja književnika po goranskim školama, a drugi dio radionice i drugi sadržaji u Sretnoj kućici, Čitaonici u Kutima/Brod Moravice, na koje su dobrodošla sva djeca, ne samo djeca sa područja Goskog kotara.
 
U sklopu gostovanja posjetit će škole u Vrbovskom, Ravnoj Gori, Fužinama, Mrkoplju, Lokvama, Delnicama, Brodu na Kupi i Moravicama. A u Sretnoj kućici u Kutima će se 24. svibnja održati 3 radionice - Želim biti pisac!, Želim biti ilustrator! i Književna šetnja te, nakon radionica, zajedničko književno druženje uz vatre.
 
Sve radionice traju od 17 do 19 sati, a iza njih je zajedničko književno druženje uz vatre sa svim književnicama koje sudjeluju na festivalu – Silvijom Šesto, Snježanom Babić Višnjić, Anom Đokić, Ivanom Radačić i goranskim ilustratorom Markom Burićem.
 
Radionicu Želim biti pisac! vodi književnica Ana Đokić, o ilustriranju će djecu podučiti Marko Burić, a u Književnu šetnju, sa postajama znanja i mini književnim radionicama o školskoj lektiri, vode ih budući učitelji, studenti Učiteljskog fakulteta iz Zagreba i njihove mentorice.
 
Za svaku radionicu potrebna je prijava, zbog organizacije prostora. Prijaviti se možete tako da na mail natalija.mitric@gmail.com pošaljete podatke: ime radionice, ime, prezime i dob djeteta te ime i kontakt roditelja. I to najkasnije do subote, 20. svibnja. Podatke za prijavu možete pronaći i na facebook stranici Kućica od knjiga.
 
Pokrovitelji Kućice od knjiga su Ministarstvo kulture i medija RH i Općina Brod Moravice, partneri Hrvatska čitaonica sela Kuti, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Kreativna mreža i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a knjige za djecu sponzorirali su Sretno srce, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Kreativna mreža, Knjiga u centru, Profil i Sezam – Srednja Europa za mlade.
 
Kućica od knjiga se najviše raduje veselim i znatiželjnim dječjim licima, i rukama, i nogama…koja će čitati, pisati, crtati, šetati i oživjeti šumu oko Sretne kućice u Kutima.

Sve detalje o programu možete pronaći na Facebook stranici Kućica od knjiga.