Preskočite na glavni sadržaj

Krovna tema: Ivica Mitrović

Na posljednjem ovogodišnjem izdanju programa 'Krovna tema', u utorak, 5. prosinca, s početkom u 18,30 sati, u Razredu Doma mladih u Splitu gostuje Ivica Mitrović s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Mitrović je dio tima i kustos diskurzivnog programa hrvatskog paviljona na ovogodišnjem 18. Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi arhitekture, te suurednik knjige 'Dizajn u suživotu - refleksije o sustavnim promjenama'.
vrijeme: 05.12.2023. -
mjesto: Split
url: https://www.facebook.com/klfmradio/

Ivica Mitrović više od dvadeset godina radi na promociji i uvođenju kritičkog dizajna, a kasnije i spekulativnog dizajna kao novih specijalizacija u području dizajna u Hrvatskoj i regiji. Kroz svoju se istraživačku praksu bavi spekuliranjem o novim tehnološkim, ali i društvenim, ekonomskim i političkim konstelacijama budućnosti korištenjem dizajna kao medija.
 
Potreba za reagiranjem, refleksijom mogućih implikacija globalnih klimatskih, ali i tehnoloških, ekonomskih i političkih budućnosti u lokalnom kontekstu Jadrana, udaljenom od europskih urbanih i tehnoloških centara, “s ruba Europe”, kroz tzv. “mediteranski spekulativni pristup”, u suradnji s Olegom Šuranom, rezultirala je serijom dizajnerskih istraživačkih radova koji se bave aktualnim globalnim temama.
 
Mitrović je bio dopredsjednik Hrvatskog dizajnerskog društva, a trenutno je pročelnik Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u drugom mandatu te član i jedan od suosnivača KLFM radio kolektiva.
 
Snimka razgovora bit će dostupna za naknadno preslušavanje na web stranici radija KLFM (Snimke prijašnjih razgovora dostupne su na poveznici.)
 
Program “Krovna tema” ima za cilj upoznati javnost s relevantnim temama iz kulture, umjetnosti i lokalne politike njegujući kulturu dijaloga kroz razgovor s relevantnim akterima iz određenih područja. Program obuhvaća seriju od ukupno šest moderiranih polemika otvorenih za javnost, a koje vode Dario Dunatov i Kristina Tešija, nezavisni novinari u kulturi i radijski urednici na KLFM-u. Program “Krovna tema” financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita.