Preskočite na glavni sadržaj

Krešimir Bagić dobitnik je nagrade 'Tin Ujević'

Ispred rodne kule Tina Ujevića u Vrgorcu u utorak je navečer, 5. srpnja, po 41. put dodijeljena književna nagrada 'Tin Ujević', a ovogodišnji dobitnik je hrvatski pjesnik Krešimir Bagić za zbirku poezije 'Ponornice'.
vrijeme: 05.07.2022. -
mjesto: Vrgorac
url: http://dhk.hr/

U konkurenciji od 83 pristigle zbirke poezije, Bagićeve „Ponornice“ su jednoglasnom odlukom stručnog povjerenstva Društva hrvatskih književnika (DHK) proglašene za najbolju zbirku poezije objavljenu u prošloj godini.
 
Obrazloženje stručnog žirija pročitala je Evelina Rudan, a nagradu „Tin Ujević“ dobitniku je uručio predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, u društvu gradonačelnika Vrgorca Mile Hercega.
 
Zbirka pjesama "Ponornice" jedanaesta je knjiga u dosadašnjem bogatom pjesničkom opusu Krešimira Bagića, obuhvaća ukupno 105 poetskih tekstova nastalih u posljednjih nekoliko godina.
 
Akademik Krešimir Bagić redoviti je profesor na Katedri za stilistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Poeziju objavljuje od kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća. Kao stilističar, kritičar i književni znanstvenik potpisuje, uz ostalo, tridesetak autorskih i uredničkih knjiga, panorama, antologija i udžbenika, a dobitnik je više pjesničkih i nagrada za znanstveni rad.
 
Za "Ponornice" je Bagić osvojio i pjesničku nagradu "Zvonko Milković" za najbolju izvornu knjigu pjesama s izrazito intimističkom i/ili zavičajnom tematikom.
 
U večerašnjem svečanom programu dodjele nagrade ispred rodne kule jednog od najznačajnijih hrvatskih pjesnika Tina Ujevića sudjelovali su dramski umjetnik Goran Grgić i kantautorica i izvedbena umjetnica Sara Renar.
 
Izvor: Hina