Preskočite na glavni sadržaj

Kreće 15. izdanje programa 'Škola u kinu'

Riječko Art-kino ove godine obilježava 15 godina postojanja svog obrazovnog programa 'Škola u kinu'. Svake školske godine Art-kino izrađuje poseban katalog filmova programa Škola u kinu za vrtiće, osnovne i srednje škole, a ovogodišnje izdanje kataloga već je dostupno za pregled nastavnicima i odgojiteljima na mrežnim stranicama Art-kina, s detaljnim uputama za prijave.
vrijeme: 18.09.2023. - 22.09.2023.
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/

Petnaest je to velikih godina gledanja odabranih kvalitetnih filmova, upoznavanja, učenja, druženja i ljubavi prema kinu koje je u sklopu ovog projekta u kinodvoranama u Art-kinu i Dječjoj kući okupilo više od 120.000 djece i mladih, učitelja, odgojitelja i profesora na području Rijeke i Primorsko-goranske županije.
 
Obrazovni program Art-kina jednako je naklonjen svim uzrastima - vrtićkim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim - no početak ove školske godine Art-kino je odlučilo obilježiti posebnim projekcijama upravo za one učenike koji su prvi puta sjeli u školske klupe - prvašiće.
 
Kako bi dodatno obogatilo ovo nezaboravno iskustvo, ali i uspomenu za cijeli život, svim prvašićima na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Art-kino je posvetilo nekoliko dana uz prvi hrvatski dugometražni animirani film Cvrčak i mravica, koji ima i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
Besplatne filmske projekcije filma Cvrčak i mravica održat će se u kinodvorani Art-kina (Krešimirova 2), a nastavnici se pozivaju da rezerviraju dolazak svojih najmlađih đaka u jednom od niže navedenih termina:
Ponedjeljak, 18.9. u 8:30 ili 11:00 sati
Utorak, 19.9. u 8:30 ili 11:00 sati
Srijeda, 20.9. u 8:30 ili 11:00 sati
Petak, 22.9. u 8:30 ili 11:00 sati
 
Kao i za sve projekcije u sklopu programa Škola u kinu, termin dolaska nastavnici mogu rezervirati e-poštom na edukacija@art-kino.hr, a za sva dodatna pitanja na raspolaganju je voditeljica programa Škola u kinu Dina Ožanić (091/456-7036, radnim danom od 8 do 16 sati).
 
Podsjetimo, Škola u kinu obrazovni je program Art-kina namijenjen približavanju i promicanju filmske umjetnosti kod djece i mladih. U svojim počecima zamišljen kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama, program je s vremenom obuhvatio i vrtiće i srednje škole, a kroz svoje mnogobrojne godine djelovanja istaknuo se kao jedina filmsko-edukativna konstanta za sve odgojno-obrazovne ustanove na području Grada Rijeke te u ostatku Primorsko-goranske županije. Iz svih navedenih razloga, ulaz na sve projekcije iz programa Škola u kinu je slobodan.
 
To znači da djeca i mladi na ovom području svake školske godine na raspolaganju imaju izbor vrijednih filmskih naslova svih filmskih rodova i žanrova, pomno odabranih kako bi učenike učili o filmskoj umjetnosti, korelirali s nastavnim predmetima i širokim spektrom tema, obrazovali, uveseljavali, ali i na mnogobrojne načine senzibilizirali našu mladu publiku.
 
Svake školske godine Art-kino izrađuje poseban katalog filmova programa Škola u kinu za vrtiće, osnovne i srednje škole, a ovogodišnje izdanje kataloga već je dostupno za pregled nastavnicima i odgojiteljima na mrežnim stranicama Art-kina, s detaljnim uputama za prijave.
 
Program Škola u kinu za osnovne škole nadovezuje se na teme koje se obrađuju u sklopu nastave medijske kulture u pojedinim razredima tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Program za vrtiće bazira se na pretežito domaćim i europskim animiranim filmovima trajanjem i temom prilagođenima predškolskom uzrastu, a Škola u kinu za srednje škole fokusira se na mogućnost direktne ili indirektne korelacije sadržaja filmova s nastavom u pojedinim predmetima. Nadalje, cilj je programa prezentiranje umjetnički vrijednih filmskih naslova, bilo recentnije produkcije bilo filmskih klasika, kako bi se potaknuo razvoj selektivnosti pri odabiru filmova te izbjegao nekritičan i konzumeristički pristup gledanju filma, ali i kontinuirano stvarala nova generacija publike koja će posjećivati nezavisna kina.
 
Program Škola u kinu sufinanciraju Grad Rijeka, Hrvatski audiovizualni centar, Primorsko-goranska županija, Europa Cinemas, te Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu.
 
Više na https://www.art-kino.org/hr/djeca-mladi