Preskočite na glavni sadržaj

Kreativna Europa: Potpora za Paneuropske kulturne entitete 2024. (Rok: 31.1.2024.)

Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) je u okviru programa Kreativna Europa otvorila Poziv na dostavu prijedloga za Paneuropske kulturne entitete - u kontekstu ovog poziva, orkestre, s rokom za predaju 31. siječnja 2024. godine.
vrijeme: 02.11.2023. - 31.01.2024.
url: https://deskkultura.hr/

Ovaj poziv poziva na dostavu projektnih prijedloga kulturnih entiteta/ustanova odnosno orkestara čiji je cilj ponuditi obuku, profesionalni razvoj i mogućnosti nastupa mladim glazbenicima s velikim potencijalom. Posebni ciljevi ove potpore su:
  • podržati profesionalizaciju mladih glazbenika, pružajući im prilike za razvoj karijere visokog standarda kroz zapošljavanje, obuku i prilike za turneje i nastupe.
  • njegovati umjetničku izvrsnost orkestralne izvedbe mladih.
  • podržati aktivnosti organizacija i umjetnika koji djeluju kao promicatelji i ambasadori vrijednosti EU-a.
 
TEME I PRIORITETI

Osim što se projektni prijedlozi trebaju baviti međusektorskim prioritetima poput ozlenjivanja i inkluzije te rodnom ravnopravnosti, projektni prijedlozi također bi trebali uključiti i slijedeće prioritete:
  • Umjetnici i kulturni djelatnici: osnaživanje kulturnih i kreativnih sektora - potreba za promicanjem pravednih, uključivih i raznolikih okvira koji podupiru karijere umjetnika u usponu te kulturnih i kreativnih stručnjaka ključna je i trebala bi biti ključno strateško razmatranje pri izradi projektnih projedloga. Prijedlozi bi trebali uključivati i učinkovite načine za osiguranje i promicanje boljih uvjeta rada i pravednije naknade, razvoja vještina i cjeloživotnog učenja kao i umjetničke slobode. U tu svrhu, prijaviteljima se preporučuje konzultiranje izvješća „Status i radni uvjeti umjetnika te kulturnih i kreativnih djelatnika“.
  • Kultura za ljude: jačanje kulturnog sudjelovanja i uloge kulture u društvu - prijavitelji trebaju predložiti konkretne aktivnosti za izgradnju kapaciteta kulturnih i kreativnih sektora kako bi se poboljšalo sudjelovanje u kulturi, kao i angažman i razvoj publike koji pomažu u promicanju građanstva, vrijednosti i demokracije. Prijedlozi koji se bave ovim prioritetom trebali bi uzeti u obzir korisne aspekte kulture za zdravlje i dobrobit, posebice mentalno zdravlje.
  • Kultura za co-creative partnerstva: jačanje kulturne dimenzije vanjskih odnosa EU-a – prijavitelji  bi trebali predložiti konkretne aktivnosti za izdragnju kapaciteta orkestara i europskih mladih talenata kako bi bili (više) aktivni izvan granica EU-a, unutar i izvan zemalja sudionica Kreativne Europe, te doprinosili njegovanju međunarodnih kulturnih odnosa. Ove bi aktivnosti trebale doprinijeti razvoju i konsolidaciji uloge paneuropskih kulturnih subjekata kao promicatelja i ambasadora vrijednosti Europske unije.
  • Kultura za digitalnu transformaciju: pomoć europskim kulturnim i kreativnim sektorima da u potpunosti iskoriste prednosti novih tehnologija kako bi poboljšali svoju konkurentnost. Prijavitelji bi trebali predložiti konkretne aktivnosti za izgradnju kapaciteta orkestara i europskih mladih talenata kako bi kritički i kreativno prihvatili nove tehnologije i promjene potaknute digitalnom transformacijom koja se temelji, između ostalog, na digitalnoj strategiji EU-a koja ima za cilj učiniti ovu transformaciju djelotvornom za kulturne sektore i za ljude.
Projektni prijedlozi bi trebali predstavljati potpunu analizu potreba i pokazati kako se rješavaju gore navedeni prioriteti i međusektorska pitanja na učinkovit način.

Dodatine informacije dostupne su na poveznici:
Desk Kreativne Europe - Ured Kultura RH