Preskočite na glavni sadržaj

Konzervatorsko-restauratorska izložba 'Uvezi naše prošlosti'

U povodu obilježavanja Dana europske baštine 2022. u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak, 22. rujna u 14 sati, održat će se otvorenje konzervatorsko-restauratorske izložbe pod nazivom 'Uvezi naše prošlosti'.
vrijeme: 22.09.2022. - 23.09.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.nsk.hr

Za vrijeme trajanja izložbe neke od najljepših knjiga iz zbiraka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bit će izložene u vitrinama te prikazane tiskanim računalno generiranim hologramima (hologramski plakati).
 
Autorica je izložbe konzervatorica restauratorica te koordinatorica Procesa opremanje i uvez građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Gabriela Aleksić koja je izložbu osmislila u suradnji s mladim znanstvenikom dr. sc. Vladimirom Cviljušcem s Katedre za računarsku grafiku i multimedijske sustave Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U pripremi izložbe sudjelovali su djelatnici Odjela zaštita i pohrana.
 
Izložba se održava uz potporu Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD d.o.o.) te se može razgledati 22. i 23. rujna 2022. godine.
 
Tiskani računalno generirani hologramski plakati inovacija su proizašla iz doktorske disertacije dr. sc. Vladimira Cviljušca, koji je samostalno razvio algoritam i računalni program u korelaciji s parametrima standardnih tiskarskih tehnika, omogućivši tako izradu unikatnih hologramskih plakata. Inovacija je predstavljena kroz nekolicinu znanstvenih članaka objavljenih u međunarodnim znanstvenim časopisima.