Preskočite na glavni sadržaj

Kontraplan: Dina

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmskim naslovima razgovara iz perspektive srodnih disciplina. Tema novog izdanja, 22. studenog, su kultni SF roman 'Dina' i njezine adaptacije, o kojima će razgovarati SF autorica Riva Zmajoki, filmski kritičar Silvestar Mileta te Frank Pavich, redatelj filma 'Dina' Alejandra Jodorowskog, čija će projekcija otvoriti raspravu.
vrijeme: 22.11.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

Roman 'Dina' Franka Herberta iz 1965. godine, zajedno sa svojim mnogobrojnim nastavcima, filmskim, serijskim i ludičkim adaptacijama te neiscrpnim vizualnim i narativnim inspiracijama, jedan je od najprepoznatljivijih multimedijskih fenomena znanstvene fantastike, a u fokus šire javnosti vraćena je adaptacijom Denisa Villeneuvea, koja se trenutačno prikazuje u kinima. Njezina priča mitske snage trajno je ugrađena u kolektivni imaginarij, a zahvaljujući bogatstvu i kompleksnošću tema kojima se bavi (ekologija, feudalizam, kapitalizam, imperijalizam, mesijanizam, utopizam...) predstavlja nepresušno vrelo inspiracije piscima, redateljima, ilustratorima i dizajnerima.
 
O pripovjednom, tekstualnom i audiovizualnom nasljeđu fenomena 'Dina' bit će govora u novom izdanju Kontraplana, diskurzivnog programa kina Kinoteka, u kojem se o popularnim disciplinama razgovara iz perspektive srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. U razgovoru će sudjelovati autorica znanstvene fantastike i filozofkinja Riva Zmajoki te Frank Pavich, autor već gotovo pa kultnog dokumentarnog filma Dina Alejandra Jodorowskog (2013), koji će se prikazati na početku tribine. Priča je to o jednom od najboljih filmova koji nikada nisu snimljeni: ambicioznom pokušaju čileanskog redatelja iz naslova da ekranizira Herbertovov klasik, koji je čak i unatoč svojom (ne)slavnom neuspjehu prerastao u jedan od najutjecajnijih projekata svih vremena.
 
Razgovor će moderirati filmski kritičar i stručnjak za znanstvenu fantastiku Silvestar Mileta.
 
Projekcija filma i tribina održavaju se u skladu sa svim važećim epidemiološkim pravilima i preporukama, a razgovor će se voditi na engleskom jeziku.