Preskočite na glavni sadržaj

Kontejner otvara novi prostor u Odranskoj ulici mirisnom izložbom umjetnice Agnes Meyer-Brandis

Nakon više od 20 godina djelovanja na suvremeno-umjetničkoj i kulturnoj sceni, udruga Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse u petak, 15. rujna, u 19 sati, otvara novi izložbeno-izvedbeni prostor na adresi Odranska 1/1 u Zagrebu. Prostor će se svečano otvoriti izložbom nagrađivane njemačke umjetnice Agnes Meyer-Brandis koja će se predstaviti instalacijom' One Tree ID – Kako postati drvo za drugo drvo'.
vrijeme: 15.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.kontejner.org/

Biokemijska i biopoetična instalacija One Tree ID – Kako postati drvo za drugo drvo rezultat je umjetničinog dugogodišnjeg istraživanja moguće neverbalne komunikacije između ljudi i drveća putem mirisa. Surađujući sa znanstvenicima, Meyer-Brandis je ekstrahirala i prikupila hlapljive organske spojeve, plinove i molekule koje emitira svako stablo, te ih je sintetizirala u parfem koji svaki posjetitelj može nanijeti na svoje tijelo. Tako ne samo da posjetitelj na sebi može nositi jedinstveni mirisni identitet stabla pored kojeg stoji, nego može koristiti i dijelove njegovog komunikacijskog sustava i spekulativno voditi razgovor na biokemijskoj razini kojom se biljke služe za razmjenu informacija. Umjetnica tako stvara određenu empatiju prema stablima, ali i potiče na propitivanje korištenja vlastitih osjetila za uspostavu novih veza i međuvrsnu interakciju. 
 
Za izložbu u KONTEJNER-u u Odranskoj 1/1, dvostruka dobitnica nagrade Prix Ars Electronica Agnes Meyer-Brandis odabrala je stablo ginka (ginkgo biloba) te su u lipnju ove godine u suradnji sa znanstvenicima s Instituta “Jožef Stefan” iz Ljubljane pojedinačno izmjereni plinovi i molekule u korijenu, deblu i lišću stabla. Od više od 100 spojeva identificiranih tijekom analize napravljena su tri parfema – Oblak korijena, Oblak debla stabla i Oblak krošnje stabla te je od njih sintetiziran jedinstveni parfem stabla ginka koji će se moći pomirisati u KONTEJNER-u na otvaranju kao i za cijelo vrijeme trajanja izložbe, do 6. listopada ove godine.
 
U subotu, 16. rujna Agnes Meyer-Brandis i molekularni biolog Manuel Selg održat će radionicu Kako postati drvo za drugo drvo u KONTEJNER-u od 12 do 15 sati. Sudionici će imati priliku saznati sve o znanstvenoj metodi mjerenja mirisa stabla, a znanstvena metoda primijenit će se na izloženom stablu ginka te će polaznici uz vodstvo i razgovor s umjetnicom sudjelovati u ključnom koraku realizacije njenog projekta One Tree ID izloženog u KONTEJNER-u. Prijavu za radionicu potrebno je poslati na kontejnerkontejner@gmail.com najkasnije do petka 15. rujna 2023. u podne. Radionica je besplatna i održat će se na engleskom jeziku.
 
Agnes Meyer-Brandis živi u Berlinu i stvara na sjecištu znanosti, fikcije i fabulacije. Osnovala je i vodila Research Raft, institut za umjetnost i subjektivnu znanost koji djeluje u područjima poput istraživanja klime, znanosti o okolišu, meteorologije, sintetičke biologije te bio umjetnosti. Meyer-Brandis svoje je radove izlagala diljem svijeta te je primila brojne nagrade, uključujući dvije Prix Ars Electronica nagrade te europsku Kairos nagradu.
 
Nova etapa rada udruge KONTEJNER u novom prostoru u Odranskoj 1/1
 
KONTEJNER u Odranskoj 1/1 je novi kreativni prostor za kulturu i umjetnost u Zagrebu koji će okupljati kreativne profesionalce iz područja umjetnosti, znanosti, tehnologije i glazbe te će publici i zajednici predstavljati aktualne i eksperimentalne umjetničke prakse uz novi, inkluzivni tip edukacije i međusektorske suradnje.
 
Pokretanje novog izložbeno-izvedbenog prostora u Odranskoj 1/1 rezultat je dvadesetogodišnjeg uspješnog djelovanja udruge KONTEJNER u zemlji i inozemstvu kroz kustoske prakse, produkciju umjetničkih radova, organizaciju manifestacija, izdavačku djelatnost, edukaciju i umrežavanje. Do danas je udruga KONTEJNER osmislila, organizirala i producirala preko 120 umjetničkih festivala, izložbi i interdisciplinarnih projekata uključujući nastup Republike Hrvatske na Venecijanskom bijenalu 2022. godine, ali i niz događanja u najpoznatijim europskim i svjetskim novomedijskim umjetničkim institucijama poput Ars Electronice.
 
Na realizaciji novog prostora, udruga KONTEJNER je surađivala s nagrađivanim arhitektonskim uredom SKROZ koji autorski potpisuje projekt interijera prostora.
 
Izložba Agnes Meyer-Brandis One Tree ID – Kako postati drvo za drugo drvo je realizirana u okviru međunarodnog projekta Future DiverCities sufinanciranog putem programa Kreativna Europa Europske unije.
 
Radno vrijeme KONTEJNER-a / Odranska 1/1:
Ponedjeljak–petak: 16–20 h
Subota 11–15 h
 
Kontejner › Vijesti › Novi KONTEJNER-ov prostor otvaramo izložbom Agnes Meyer-Brandis (DE): One Tree ID