Preskočite na glavni sadržaj

Konstruktivna obnova Hrvatskog glazbenog zavoda ulazi u najzahtjevniju fazu

Nakon zagrebačkog potresa Hrvatski glazbeni zavod je postavio prve skele u gradu i u rekordnom roku napravio hitnu sanaciju te počeo s izradom projekta konstruktivne obnove. 
vrijeme: 14.02.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.hgz.hr

U ožujku prošle godine potpisan je ugovor s Ministarstvom kulture i medija o dodijeli 57 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU, a već u travnju su započeli radovi. Nakon opsežnih istražnih radova i izrade projektne dokumentacije, krajem listopada HGZ je zatvorio zgradu i krenuo s radovima evakuacije, demontaže i razgradnje koji su izvršeni u zadanim rokovima. Sada je pred najstarijom „živućom“ udrugom građana u Hrvatskoj najzahtjevnija faza radova koja uskoro započinje.
Na konferenciji za novinare koja je održana 14. veljače u „pet do dvanaest“ sudjelovali su glavni projektant Roman Šilje, projektant konstrukcije Juraj Pojatina, tehnički direktor tvrtke Graditelj svratišta Zdenko Hrženjak, predsjednik Nadzornog odbora HGZ-a Mladen Boršić i predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.
„Biti će to golemi izazov, strašna utrka s vremenom, ali ja sam uvjerena da ćemo uspjeti jer smo odlučni i imamo sreću da smo se okružili najboljim timom. Za izvođenje najveće i najteže faze radova na javnom natječaju je izabrana tvrtka Graditelj svratišta koja ima odlične reference. Ishodili smo sva odobrenja, uspjeli smo sve riješiti i ovih dana će ispred zgrade HGZ-a osvanuti veliki kran, krenut će se s ugrađivanjem željezne konstrukcije, podzidavanjem temelja i svim ostalim što zahtijeva konstruktivna obnova.“ – rekla je Matanovac Vučković.
Glavni projektant Roman Šilje naglasio je kako je period pripreme dokumentacije i ishođenje svih odobrenja i dozvola trajao gotovo dvije godine, a rokovi za izvođenje radova su iznimno kratki. Projektant konstrukcije Juraj Pojatina između ostalog je izrazio veliko zadovoljstvo što sudjeluje u obnovi tako važnog kulturnog dobra, a tehnički direktor tvrtke Graditelj svratišta Zdenko Hrženjak govorio je o težini i opsežnosti radova.

Nakon konstruktivne slijedi cjelovita obnova
Predsjednik Nadzornog odbora HGZ-a Mladen Boršić upozorio je na nužnost maksimalnog angažmana svih dionika i partnera u projektu konstruktivne obnove.
„Sadašnji je trenutak za našu udrugu poseban - zahvaljujući Fondu solidarnosti EU i Ministarstvu kulture i medija zgrada HGZ-a se obnavlja i trebala bi, nakon konstruktivne, a potom i cjelovite obnove zasjati punim sjajem i to na svjetskoj razini. No, udruga trenutno nema vlastitih prihoda pa bilo kakvi zastoji u suradnji s partnerima projekta mogu zaustaviti sam projekt pa i ugroziti opstanak HGZ-a.“ – rekao je Boršić.
Po završetku radova povijesna krasotica izgrađena 1876. godine biti će konstruktivno ojačana, a za dovršenje cjelovite obnove HGZ-u tek predstoji prikupljanje sredstava iz različitih izvora poput sredstava iz okvira Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Glazba glasnija od potresa
Za pet godina HGZ će slaviti 200 godina neprekidnog postojanja i djelovanja u širenju glazbene kulture. Zgrada je zatvorena, ali HGZ će biti aktivan koliko god to prilike budu dopuštale. Upravo se priprema drugi po redu koncert „Glazba glasnija od potresa“ u koprodukciji s HRT-om kojeg će ove godine ugostiti koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i koji će se održati 22. ožujka u 6:24 ujutro. Koncert će biti podsjetnik na zagrebački potres, ali i pokušaj da HGZ prikupi donacije za nesmetani nastavak djelovanja udruge. (HGZ)