Preskočite na glavni sadržaj

Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija

U Leksikografskome zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu 6. listopada je započela druga Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija koja okuplja urednike i nakladnike iz desetak zemalja.
vrijeme: 06.10.2022. - 08.10.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.lzmk.hr
Predstavnici općih enciklopedija iz Bugarske, Crne Gore, Danske, Gruzije, Hrvatske, Latvije, Litve, Norveške, Slovačke i Švedske raspravljaju o ulozi enciklopedija u pružanju pouzdanih i provjerenih informacija o kulturi, umjetnosti, znanosti i društvu te u očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta. Prva Konferencija europskih i sjevernoatlantskih enciklopedija održana je 2019. u Bruxellesu, u organizaciji Velike norveške enciklopedije, Službe Europskoga parlamenta za istraživanja i Norveške misije pri Europskoj uniji.
Ispunjavanjem svojega osnovnog cilja – pružanje pristupa pouzdanim i provjerenim informacijama općeg interesa na materinskom jeziku – enciklopedije mogu imati važnu ulogu u borbi protiv širenja dezinformacija, misinformacija i lažnih vijesti. Zato je razmjena iskustva o trenutačnom stanju i modelu funkcioniranja nacionalnih enciklopedija od iznimne važnosti, posebice uzme li se u obzir stalno rastuća količina informacija sa slobodnim pristupom iz različitih izvora.

Sudionici će 6. i 7. listopada predstaviti svoje nacionalne enciklopedijske projekte te razmijeniti iskustva o mnogim izazovima koji se postavljaju pred enciklopedijske nakladnike u digitalno doba, definirajući moguća područja suradnje, međuinstitucionalnih projekata i razmjene enciklopedijskih sadržaja.
Prigoda je ovo za promociju hrvatske enciklopedike, ali i pouzdanih informacija o hrvatskoj kulturi, umjetnosti i znanosti, čemu će pridonijeti i studijski izlet na Krk 8. listopada, trećega dana konferencije. Sudionici će sa svojim domaćinima posjetiti multimedijalni centar Bašćanske ploče i upoznati se s jednim od najprepoznatljivijih baštinskih lokaliteta i najdragocjenijih spomenika hrvatske pismenosti.

Konferencija se održava u organizaciji Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža (ravnatelj dr. sc. Filip Hameršak) pod predsjedanjem glavnoga ravnatelja Zavoda i glavnoga urednika Hrvatske enciklopedije dr. sc. Bruna Kragića i uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.