Preskočite na glavni sadržaj

Koncert Mie Grozdanić u sklopu novog ciklusa Sipping sessions programa u Labinu

U utorak, 2. travnja, s početkom u 19 sati, u crkvi Uznesenja Marijinog na usponu za Stari grad (kraj Hotela Peteani) održava se Sipping sessions koncert klasične glazbe na kojem nastupa Mia Grozdanić na suvremenoj koncertnoj harmonici.
vrijeme: 02.04.2024. -
mjesto: Labin
url: https://uciliste-labin.hr/

Crkva se tako po treći puta otvara za javnost kroz jedinstveni klasični glazbeni program, u kojoj, između ostalog, možete razgledati zbirku sakralnih umjetnina Porečko - pulske biskupije kojom upravlja Narodni muzej Labin.
 
Suvremena koncertna harmonika je instrument koji je inspirirao mnoge eminentne skladatelje današnjice. Zahvaljujući tome, u suradnji glazbenika i skladatelja nastaju nova djela. Postojanje kvalitetne originalne literature za određeni instrument ujedno je njegova afirmacija, a ovaj koncertni program u najvećem dijelu čine upravo originalne skladbe pisane za koncertnu harmoniku.
 
Ovaj koncertni program sadrži visoko kvalitetna djela nastala u suradnji eminentnih izvođača na koncertnoj harmonici te nagrađivanih skladatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Danske i Finske. Izrazito veseli ostvarena suradnju između izvođačice i skladatelja iz Bosne i Hercegovine, Dražanom Kosorićem, čija skladba oKolo nije još izvođena u Hrvatskoj, dok skladba Music of an Organic Nature, pisana s mogučnošću izvođenja na orguljama ili harmonici danskog skladatelja Benjamina de Murashkina uopće nije još izvođena na harmonici. Skladbe afirmiranih skladatelja iz Finske i Srbije koje se nalaze na ovom programu također nisu još izvođene u Hrvatskoj.
 
O umjetnici

Dr. art. Mia Grozdanić (1987., Pula, Hrvatska) istaknuta je glazbenica izvanredne muzikalnosti što dokazuje suradnjom s eminentnim hrvatskim kompozitorom Davorom Bobićem koji joj je posvetio tri djela, od kojih je ciklus Godišnja doba i djelo Suze Sv. Lovre praizvela sa Zagrebačkim solistima. Također, jedna je od najuspješnijih harmonikaških pedagoga u Hrvatskoj. Studij harmonike završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu (Srbija) s najvišom ocjenom, a magistrirala na Sibelius Akademiji u Helsinkiju, također s najvišom ocjenom. Studirala je u klasi mr. Vojina Vasovića, Mike Väyrynena i Mattija Rantanena, priznatih svjetskih harmonikaških pedagoga. Radila je i s Elsbeth Moser, na Hochschüle für Musik, Theater und Medien u Hannoveru (Njemačka). Umjetnički doktorat završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu s temom Komparativnost i kompatibilnost Godišnjih doba P. I. Čajkovskog i D. Bobića, pod mentorstvom mr. Vojina Vasovića i dr. sc. Nevene Vujošević. Snimila je nosač zvuka pod nazivom P. I. Čajkovski: Godišnja doba, op. 37a, (izdavač: Tondak), koji je dostupan i na digitalnim platformama. Tijekom školovanja osvojila je dvadesetak prvih i drugih nagrada na natjecanjima. Praizvodi djela pisana za solo harmoniku, harmoniku i gudački orkestar te komorni sastav (saksofon, marimba, harmonika). Među brojnim koncertima izdvajaju se: nastup s Hrvatskim komornim orkestrom pod ravnanjem šefa dirigenta Mirana Vaupotića, solistički koncert na Accordionfest Estonia u Tallinu (Estonija), koncert na Sibelius akademiji u Helsinkiju (Finska), na glazbenoj akademiji u Zaragozi (Španjolska), koncert u Istarskom narodnom kazalištu u Puli sa Zagrebačkim solistima, solistički koncert u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu i koncert u sklopu 29. Internacionalnog festivala umjetnika harmonike u Kragujevcu (Srbija) uz Gradski komorni gudački orkestar Šlezinger.
 
Pedagoškim radom se počinje baviti još za vrijeme studiranja, a nakon završetka studija radila je kao asistentica na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, Muzičkoj akademiji u Puli, GŠ Ive Tijardovića u Delnicama i GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Od 2018. godine radi u GŠ Ivana Matetića-Ronjgova Pula. Studenti i učenici s kojima radi su laureati državnih i međunarodnih natjecanja, a neki od njih su svoje školovanje nastavili na renomiranim svjetskim glazbenim akademijama.
 
Organizatori: Pučko otvoreno učilište Labin, Turistička zajednica Grada Labina