Preskočite na glavni sadržaj

Koncert: "Apoxyomenos recomposed" / Tamara Obrovac i Stefano Battaglia

Koncert i promocija novog glazbenog projekta "Apoxyomenos recomposed" Tamare Obrovac i Stefana Battaglie povodom dvadesetpetogodišnjice pronalaska kipa Apoksiomena održat će se u petak 26. travnja u 20 sati u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju. 
vrijeme: 26.04.2024. -
mjesto: Mali Lošinj
url: https://www.tamaraobrovac.com/
Prije dvadesetpet godina u moru pored Malog Lošinja pronađen je brončani kip mladoga atleta, a ova velika obljetnica u njegovu muzeju idealno je vrijeme i mjesto za predstavljanje novog glazbenog projekta i suradnje između hrvatske skladateljice i pjevačice Tamare Obrovac i talijanskog pijanista Stefana Battaglie o kojem Tamara Obrovac kaže: 
Iznimno sam sretna da se sasvim slučajno poklopilo da ovaj projekt na kojemu Stefano i ja radimo posljednje dvije godine imamo priliku predstaviti upravo u Malom Lošinju na dvadeseti rođendan Aopoksiomena u njegovom Muzeju.

Lošinjska publika imat će priliku poslušati kompozicije koje je Tamara Obrovac skladala za balet „Apoksiomen“ Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 2017. godine; skladbe je reharmonizirao Stefano Battaglia, a konačnu formu dobile su tijekom zajedničkog rada u Sieni na Accademia musicale Chigiana gdje su i snimljene.

Organizatori koncerta su Muzej Apoksiomena, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, a ulaz na koncert je besplatan.
 
Umjetnička vizija projekta počiva na Apoksiomenu kao svjedoku iščezle civilizacije, simbolu potonulog svijeta, izumrlog jezika, brodoloma, te metafizici mora kao grobnice, ali istovremeno i izvora i nastavka života.
Tekstovi pjesama su na starogrčkom, sastavljeni od fragmenata stihova Euripidove tragedije „Trojanke“, po izboru dramaturginje Lade Kaštelan, evo i nekoliko njezinih riječi:
„Ponekad su riječi dozvale melodije, ponekad su melodije dozvale riječi, u oba je slučaja došlo do dubokog prepoznavanja i pretvaranja u energiju i emociju, koje su potom kao struje i valovi uronile u more klavirskih varijacija Stefana Battaglie.
 
Tragedija „Trojanke“, koja svojom temom rata i izgnanstva nažalost korespondira i sa suvremenošću, evocira osjećaje kao što su tuga, očaj, bol, odustajanje, nada, nostalgija, rezignacija, nemir i pobuna. A ti su osjećaji poslužili kao inspiracija za teme skladbi.
Melodioznost, ali i oporost starogrčkog dali su jednu novu dimenziju kreativnom radu ovog dvojca, čije su filigranske izvedbe otvorile novi spektar izričaja i potaknule transformaciju skladbi u drugačiju glazbenu formu koja u njihov rukopis kojeg karakterizira spoj suvremenog jazza i improvizirane glazbe donosi i elemente klasične glazbe.

Prva javna izvedba dijela skladbi bila je 31.10.2023., u dvorani Orpheum u Grazu u sklopu Phono Femme festivala, a premijerna koncertna izvedba cijelog materijala održana je 14.2.2024. u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.
Nakon Malog Lošinja, „Apoxyomenos recomposed” moći će se poslušati i na pozornici Spring Jazz festivala u Rovinju 23.5.2024, a izlazak albuma planiran je do kraja 2024. godine.
 
Na omotu novog albuma, kao i na svim njezinim dosadašnjim albumima, bit će korištene slike Tamarinog oca akademskog slikara Ivana Obrovca, a likovno oblikovanje potpisuje Studio Sonda.