Preskočite na glavni sadržaj

Kolektiv Škart u Art-kinu: premijera dokumentarno-eksperimentalnog filma 'Duga resa'

Dokumentarno-eksperimentalni film 'Duga resa' srpskog kolektiva Škart svoju premijeru ima 29. rujna, u 20 sati, u riječkom Art-kinu. Riječ je o filmu o resama i ljudima, ispreplitanju, zaplitanju i rasplitanju; od tepihovih resa preko Duge Rese do Arsena Dedića. Premijeri filma prisustvovat će redatelj i snimatelj Dragan Protić Prota te producent i montažer Vladimir Šojat.
vrijeme: 29.09.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/hr

Domaćica Mica S. iz predgrađa, ukrašavajući resama tegle zimnice, dolazi do pronalaska koji će joj promijeniti život i život mnogih do kojih doputuju njene navlakvake. Istovremeno, u drugim kućama, rese domaćinima i domaćicama zadaju nove nevolje. Kako da ih se otresu?
 
"Rese, posljednji preostali slobodan, svojeglav, pobunjeni predmet u svetu diktata uniformne bezličnosti, svakoj od osoba koje se pojavljuju u filmu otvaraju prostor za novi način razmišljanja i zapitanosti. Dva prepoznata tabora, resofili i resofobi, poput Liliputanaca u ratu oko načina ljuštenja jaja, artikulirano brane svoje pozicije. Rese postaju simbol borbe za slobodu izbora. Simbol borbe za pravo na drugačijost. Ovo je prvi i posljednji film o resama pre nego što čovječanstvo nestane", kazao je o filmu redatelj Želimir Žilnik.
 
Grupa Škart nastala je 1990. godine u Beogradu kao kolektiv koji uz mnogobrojne suradnike stalnim konstruktivnim sukobom ispituje i ukršta granične forme poezije, filma, arhitekture, grafičkog dizajna, performansa, muzike, alternativne edukacije i društvenog aktivizma.
 
Članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina ulaz na premijeru je slobodan. Ulaznice za premijeru mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.