Preskočite na glavni sadržaj

Književno obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece u Poreču

Porečki srednjoškolci uključeni u europski projekt 'Na istoj strani(ci) – Uzmi knjigu u svoje ruke' i tijekom svibnja promišljaju o najosjetljivijom društvenim temama, a čitanjem romana 'Gdje je Beata?' Jasminke Tihi-Stepanić obilježit će Međunarodni dan nestale djece koji se obilježava još od 1983. godine, svakog 25. svibnja. Virtualno druženje s književnicom održat će se u petak, 27. svibnja, u 11 sati.
vrijeme: 27.05.2022. -
mjesto: Poreč
url: https://www.knjiznicaporec.hr/

Tako će i oni odati počast nestaloj, ali i pronađenoj djeci te pripomoći podizanju senzibiliteta svih građana po pitanju ovoga fenomena.
 
Nestanak nikada nije bezazlen. Djecu u svakodnevnom životu moramo učiti i upozoravati kako mogu postati žrtvama nasilja, iskorištavanja ili nekog drugog kaznenog djela. Nestanak djece najčešće traje od jednog do nekoliko dana i u kratkom vremenu se vrate svojim domovima ili ih policija pronađe. Djeca nestaju jer bježe od straha, bilo zbog loših ocjena, ljubavi ili dubokih razočarenja i rupa u emocionalnom razvoju. Ali nestaju i radi zabave. Neka djeca, nažalost, nikada nisu pronađena…
 
„Gdje je Beata?“ temelji se na napetoj i višeslojnoj kriminalističkoj fabuli, a može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim. Beata je šesnaestogodišnjakinja, talentirana baletna plesačica, koja odrasta u obitelji u kojoj nema prava odlučivanja ni o jednome svome pokretu, u kojoj se ne uvažavaju njezine želje ni osobnost. Njezin se život odvija pod režiserskom palicom njezine majke, koju Beata naziva Ledenom. U takvom okruženju Beata polako počinje lagati i prešućivati, no njezin otkriveni dnevnik pronicljivom istražitelju polako otkriva tragove duboke tuge i dovodi ga, u konačnici, do Beate.
 
Knjiga „Gdje je Beata?“, u izdanju knjižare Ljevak, šesti je po redu roman Jasminke Tihi-Stepanić, književnice koja se u relativno kratkome vremenu vinula među vrhove hrvatske proze za djecu i mlade. U svojim romanima i pričama bavi se problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koji pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove kojima često nisu dorasli. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoje književno stvaralaštvo. Uz roman „Gdje je Beata?“ objavila je i romane „Imaš Fejs?“, „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor“, „Moja neprijateljica Ana“, „Dom iza žice“, „Ljeto na jezeru Čiču“ te zbirke priča „Baš kao Harry Potter“ i „Priče s morskoga dna“.
 
„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.