Preskočite na glavni sadržaj

Književna večer s Petrom Merčepom

Književna večer s Petrom Merčepom, hrvatskim književnikom i publicistom će se, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, održati u ponedjeljak, 28. studenog, u 19 sati, u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.
vrijeme: 28.11.2022. -
mjesto: Kaštel Sućurac
url: https://www.gkk.hr/

Autorove knjige predstavit će Snježana Šetka, novinarka i urednica u Slobodnoj Dalmaciji i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu, Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, Jerko Merčep i autor Petar Merčep.
 
Petar Merčep, hrvatski književnik i publicist te čuvar zavičajne baštine vrsni je poznavatelj brojnih lokaliteta u Katunima te je jedan od inicijatora zaštite osamsto godina starog hrasta medunca na lokalitetu Trnovcu na Katunima Brdu, koji je prije sredinom 2000-ih ustanova za zaštitu prirode proglasila prirodnim spomenikom. Petar Merčep je ujedno i prvi predsjednik Udruge Stražara Gospodinova Groba, dragovoljac Domovinskog rata, kolumnist portala Hrvatsko Nebo i član Matice hrvatske.
 
Prva objavljena knjiga Petra Merčepa nosi naziv 'Prpušalije', a u istoj je autor zabilježio 101 anegdotu i šaljivu priču iz njegova zavičaja. U romanu 'Max' Petar Merčep ispričao je priču svog oca koji je preživio Križni put 1945. godine, a kroz roman se provlače i istinite životne priče i sudbine brojnih ljudi koji su preživjeli istu tragediju.
 
Roman 'Glagoljaš' romansirani je životopis zaslužnog svećenika, radobiljskog župnika don Vida Kovačevića, a autor je roman napisao na temelju stvarnih događaja, prethodno provevši temeljito istraživanje cjelokupno dostupne arhivske građe.
 
Posljednja objavljena Petrova knjiga nosi naziv 'Ratne zgode 1991. – 2021.', a u istoj autor prepričava istinite anegdote s ratnih terena te je možemo nazvati, kako sam autor navodi „svojevrsnom odom hrvatskom duhu“.
 
„Znali smo se smijati u itekako ozbiljnim situacijama u Domovinskom ratu, pa zašto im se ne bismo mogli smijali i sada, s tolikim vremenskim odmakom“, ističe Petar Merčep.