Preskočite na glavni sadržaj

Književna tribina u Društvu Virovitičana - Božica Jelušić i Natalija Bajer

U Društvu Virovitičana u Zagrebu održat će se književna tribina na kojoj sudjeluju Božica Jelušić i Natalija Bajer u srijedu, 20. listopada, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 20.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/Zavicajno.drustvo.Viroviticana.u.Zagrebu

Božica Jelušić obilježava sedamdeset godina života i pedeset godina umjetničkog djelovanja. Rodila se u Pitomači, a studij hrvatskog i engleskog jezika završila je u Zagrebu. Živi i radi u Đurđevcu i Čepelovcu, na plemićkome imanju Barnagor. U književnosti se javila 1970. godine, a od tada je objavila preko šezdeset naslova poezije i proze u gotovo svim literarnim žanrovima od pjesama, pripovijetki, eseja, feljtona, putopisa, kritika, književnost za djecu, monografija. Članica je Društva hrvatskih književnika, selektorica Hrvatskog sabora kulture. Dobitnica je brojnih profesionalnih priznanja i stipendija (Fulbrightova stipendija na sveučilištu Washington,Seattle) te literarnih nagrada. Bavi se prevođenjem poezije s engleskog i njemačkog jezika. Promiče kajkavsku kulture i kajkavski jezik. Sudionica je različitih poetskih susreta i festivala te stručnih skupova o književnosti.Osnivačica je prvog Ekološkog društva u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj - Ekološkog društva Đurđevac (1990. godine). Za rad u kampanji „Za živu Dravu“ nagrađena je stipendijom PIET-a (USA).Ovlašteni je edukator za nevladine udruge. Obnoviteljica je plemićkog imanja Barnagor u mjestu Čepelovac. Na imanju se kontinuirano odvijaju obrazovne, kulturološke i turističke aktivnosti te terenska nastava za sve generacije. Bibliografija sadrži više od šezdesetak naslova te bezbroj zapisa po raznim publikacijama

Natalija Bajer matematičarka je s pjesničkom dušom. Natalija Bajer rodom je iz Turopolja, od 1993. živi u Lukaču, kraj Virovitice. Profesorica je matematike. Aktivno piše poeziju i prozu. Uspješno sudjeluje na različitim pjesničkim recitalima i umjetnički večerima. Njeguje i dijalektalno pjesništvo na kajkavskom narječju. Njen stil su lirske minijature o mjestima, ljudima i situacijama. Piše iskreno, toplo i zanimljivo. Do sada su izišle zbirke poezije 'U raskoraku' (HSK, 2018.); zbirka dijalektalne poezije 'Divlji ogenj' (MH Virovitica, 2018.); pjesme za djecu 'Pismo ispod klupe' (MH Virovitica, 2018.) i zbirka kratkih priča 'Ljubičin tjeden' (MH Virovitica, 2020.). Osvajala je prva mjesta na književnim natječajima Biblioteke 'Albatros' (POU Velika Gorica, 2017.); Kratka priča (Muzej anđela Varaždin, 2019.); Dani Mirka Jiraseka (MH Slatina 2020.); Susret duhovnog stvaralaštva (Hrvatski dom, Križevci,2020.).