Preskočite na glavni sadržaj

Knjiga "Vrelo zavičaja" predstavljena u Jastrebarskom

U knjizi "Vrelo zavičaja" na 220 stranica objavljene su 72 priče i pjesme 36 mladih pisaca, nastale na radionicama kreativnog pisanja organiziranima uživo i online od 2020. do 2024. godine. 
vrijeme: 31.05.2024. -
mjesto: Jastrebarsko
Na izložbi otvorenoj u sklopu predstavljanja te vrijedne knjige izloženo je 60-ak originalnih 3D slika 9-ogodišnjih Jaskanaca Laure i Nikše Pavlaković.
 
Ovo događanje bilo je veliki finale programa za poticanje čitanja i pisanja "Vrelo zavičaja" jer je na jednom mjestu okupilo brojne mlade pisce i ilustratore iz raznih dijelova Hrvatske i hrvatskih krajeva izvan Lijepe naše, a većina njih je i sudjelovala na samom događanju.

O važnosti programa "Vrelo zavičaja" te o tome kako je nastala ova knjiga govorili su članovi žirija koji su ocjenjivali radove nastale na radionicama pisanja, autorica knjige "Liječnici jaskanskog kraja" i članica Čitalačkog kluba žena "Večera uz knjigu" Dunja Čop te književnik, dramatičar i publicist Nino Škrabe. Dunja Čop s puno je osjećaja prisutnima dočarala kako je pisanje i stvaranje spojilo sve mlade spisatelje za vrijeme najgoreg razdoblja pandemije te vidno dirnuta naglasila kako je lijepo moći sve mlade spisatelje čije je radove čitala mjesecima sada zagrliti i uživo. Nino Škrabe naglasio je kako je objavljivanje ove knjige te susret njezinih pisaca pobjeda ljubavi te kako je posebno važno što su u knjizi, a sada i na njezinom predstavljanju zastupljeni svi hrvatski krajevi.
 
Urednica knjige i voditeljica programa "Vrelo zavičaja" Klementina Škrabe zahvalila je svima zaslužnima za nastanak ove knjige, a uz mlade pisce i žiri koji je čitao i ocjenjivao sve radove tu su na prvom mjestu grafička urednica Dorotea Corelj te lektorica i korektorica Margareta Škrabe.

Kreativni studio Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe program za poticanje čitanja i pisanja "Vrelo zavičaja" provodi već sedam godina.
 
Program "Vrelo zavičaja" održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog, Općine Krašić, Općine Klinča Sela, Općine Pisarovina i Društva hrvatskih knjiženika.