Preskočite na glavni sadržaj

Knjiga prof. Nade Grujić: 'Dubrovačka ladanjska arhitektura'

Predstavljanje knjige 'Dubrovačka ladanjska arhitektura' autorice Nade Grujić (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, 2021.) održat će se 25. studenoga 2021., u Muzeju za umjetnosti i obrt.
vrijeme: 25.11.2021. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.ipu.hr
'Knjiga Dubrovačka ladanjska arhitektura obuhvaća vremenski period od 14. do kraja 18. stoljeća prateći sve činioce koji su djelovali na njezin razvoj i transformacije: političke, posjedovne, društvene, filozofske, literarne. Prati se i utjecaj ladanjske arhitekture na oblikovanje dubrovačkog krajolika, ovisno o njezinoj prvenstvenoj funkciji – gospodarskoj ili rezidencijalnoj. No prije svega se analizom pojedinačnih primjera te arhitektonske vrste prati recepcija stilskih oblika uz učešće domaćih i stranih majstora.
Knjiga koja je posvećena velikom broju primjera dubrovačke ladanjske arhitekture, uspješno strogom organizacijom poglavlja ističe najbitnije predstavnike pojedinih tipoloških, i po namjeni bliskih, a jednako tako i primjere arhitektonskih i stilskih grupacija spomenika, ne zaboravljajući u uvodnim tekstovima poglavlja objasniti različite premise koje su u višestoljetnom razdoblju na sve njih djelovale.
Djelo je primarno namijenjeno povjesničarima umjetnosti, arhitektima, pejzažnim arhitektima, konzervatorima, restauratorima, povjesničarima kulture, povjesničarima Dubrovnika, Dalmacije i jadranskog prostora te svima koji su zainteresirani za dubrovačku i hrvatsku kulturnu baštinu. Sažetak na engleskom omogućit će da knjiga postane dostupna brojnim stranim stručnjacima koji se bave istom temom'... (Iz recenzije dr. sc. Sanje Cvetnić)
Opširnije