Preskočite na glavni sadržaj

Knjiga i književnost u prvom planu - Mediteranski festival knjige

„Bogatim programom Mediteranskog festivala knjige i brojnom čitateljskom publikom još jednom potvrđena je važnost knjige i književnosti za našu kulturu“, istaknula je prigodom otvaranja izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.
vrijeme: 27.09.2023. -
mjesto: Split
url: https://min-kulture.gov.hr/
Ministrica je posebno izrazila ponos što se pokretanjem i održavanjem ovog sajma, kao i iskazanim interesom sudionika, ponovo potvrđuje važnost knjige i književnosti za našu kulturu. Podsjetila  je kako je Ministarstvo kulture i medija ulaganjem u promicanje knjige i čitanja, kroz Nacionalnu strategiju poticanja čitanja, Godinu čitanja 2021., nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi – Rođeni za čitanje, kao i kontinuiranim ulaganjem financijskih sredstava u književno-nakladničku proizvodnju, podršku knjižarskoj djelatnosti i distribuciji knjiga te velikim izdvajanjima za razvoj i unaprjeđenje mreže knjižnica u cijeloj zemlji, nastojalo osigurati opstanak i razvoj ne samo nacionalne kulture i umjetnosti, već i očuvati hrvatski jezik kao temeljno obilježje naše kulture.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što je u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara uspostavljena suradnja na organizaciji nacionalnih nastupa na sajmovima knjiga čime se  nastoji osigurati široka dostupnost knjige svim zainteresiranim čitateljima – kao i onima koji će to tek postati. „Postignuti su snažni iskoraci u međunarodnom predstavljanju hrvatske knjige i književnosti – uz redovito predstavljanje na sajmovima knjiga u Frankfurtu, Sarajevu, Beogradu, Leipzigu, tu su i nastupi na sajmovima u Parizu, Madridu, Guadalajari i Bologni“, nabrojila je ministrica te zaključila kako je time uvelike povećana vidljivosti hrvatskih autora i objavljivanje njihovih djela na stranim tržištima na kojima su zapaženi.

Ministrica je posebno naglasila da svi uloženi napori ne bi imali smisla da u Hrvatskoj nemamo vrhunske autore, pisce i prevoditelje, kao i obrazovanu čitateljsku publiku i nakladnički sektor koji kontinuirano raste, te izrazila nadu da će Mediteranski festival knjige biti veliki doprinos knjizi i čitanju te pozvala čitatelje svih generacija da posjete festival, kupe nova izdanja, upoznaju zanimljive autore i uživaju u druženju s knjigama i književnošću kako bi se oplemenili novim idejama i spoznajama.

Ministrica je podsjetila i kako ove godine završavaju projekti financirani kroz program Čitanjem do uključivog društva, kojim su dodijeljena sredstva Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo 6 milijuna eura te zahvaljujući kojem je 11 knjižnica nabavilo i opremilo nove bibliobuse, osiguravši dostupnost knjige u krajevima u kojima to gotovo  nije bilo moguće.
 
Kontinuirana podrška Ministarstva kulture i medija Mediteranskom festivalu knjige, kao i ovogodišnje pokretanje Panonskog festivala knjige u Osijeku, govori o interesu Ministarstva ali i velikom trudu s partnerima – Zajednicom nakladnika i knjižara, lokalnom upravom te svim dionicima knjižnoga lanca u Hrvatskoj.
 
Mediteranski festival knjige u Splitu na jednom mjestu okuplja izdavače knjiga i autore, a tijekom pet dana trajanja posjetitelji mogu uživati u susretima s autorima, promocijama knjiga te sudjelovati u raznim radionicama, ali i kupiti knjige po promotivnim cijenama.

Galerija fotografija