Preskočite na glavni sadržaj

Kinoteka: Okupirani gradovi s filmom 'Pepeo i dijamant'

Zagrebačko kino Kinoteka u ciklusu Okupirani gradovi u srijedu, 24. studenog, donosi film 'Pepeo i dijamanti', a ovaj je tjedan u programu i slavni 'Treći čovjek'.
vrijeme: 24.11.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

Film "Pepeo i dijamanti" najavljuje se kao križanac drame i trilera, smješten u Poljsku na zadnji dan okupacije. U središtu priče  je mladić iz pokreta otpora koji dobiva zadatak smaknuti lokalnog komunističkog vođu.
 
Iz Kinoteke kažu da je riječ o jednom od klasika poljske kinematografije, kojim je Andrzej Wajda pružio eksplozivan i provokativan pogled izazove s kojima se Poljska suočavala nakon Drugog svjetskog rata.
 
"Treći čovjek", na programu u četvrtak, jedan je od najuspješnijih i najutjecajnijih britanskih filmova svih vremena, u kojem je Carol Reed "majstorski spojio tradiciju film noira, njemačkog ekspresionizma i poetskog realizma u nevjerojatno zabavan križanac špijunske pustolovine i trilera".
 
Ovotjedni Kultni petak prikazuje "Noćnog portira" Liliane Cavani, intrigantnu priču o ženi koja je preživjela nacistički logor, a upušta se u vezu sa svojim tadašnjim ljubavnikom – SS-oficirom Maxom (glume Charlotte Rampling i Dirk Bogarde).
 
Bio je jedan od najkontroverznijih filmova 1970-ih, napadan je kao senzacionalistička (s)eksploatacija strahota holokausta, ali i slavljen kao transgresivno remek-djelo koje sadomazohističke igre moći koristi da bi postavio radikalna pitanja o osobnoj autonomiji i identitetu.
 
"No bez obzira koju stranu u ovoj raspravi zauzeli, film Liliane Cavani neupitni je klasik vremena u kojem se kinematografija nije ustručavala pomicati granice, zbog čega je i danas jednako intrigantan i provokativan", napominje se.
 
U Kinoteci se prikazuje nedavno restaurirana inačica filma.
 
Kinoteka u Novitete donosi dva naslova s ovogodišnjeg Zagreb film festivala-  "Zbornicu" Sonje Tarokić, koji kroz autentičan portret dinamike školskoga osoblja pruža uvjerljivu satiru hrvatskog društva te dramu "Čovjek koji je prodao svoju kožu" tuniskog redatelja Kaouthera Bena Hanije o mladom imigrantu iz Sirije koji svoju kožu preda renomiranom umjetniku.
 
Tu je i "Francuska depeša", nova komedija osebujnog američkog redatelja Wesa Andersona, a na repertoaru se prikazuje i "Toma" Dragana Bjelogrlića, "Južni vjetar: Ubrzanje" Miloša Avramovića i "Pali anđeli" Wonga Kar-waija.
 
Matineja donosi animirani film "Encanto: Naš čarobni svijet" studija Disney, o neobičnoj obitelji Madrigal, koja živi skrivena u magičnoj kući u planinama Kolumbije u divnom i šarmantnom mjestu zvanom Encanto.
 
Izvor: Hina