Preskočite na glavni sadržaj

Kinoteka: Brian De Palma u Kultnom petku

Zagrebačko kino Kinoteka u ovom tjednu za svoj program Kultni petak najavljuje film 'Striptiz smrti' Briana De Palme, hičkokovski triler koji je proslavio američku glumicu Melanie Griffith.
vrijeme: 24.01.2022. - 29.01.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

De Palma je bio jedan od prvih autora koji je prepoznao hipnotički efekt koji fluidnost tada nove tehnike steadicama ima na gledatelja, pretvorivši ga gotovo u svoj zaštitni znak, podsjeća se u najavi Kinoteke.
 
"Striptiz smrti", koji se smatra jednim od njegovih kontroverznijih filmova, govori o neuspješnom glumcu uvučenom u zaplet koji uključuje voajerizam, opsesiju i – ubojstvo.
 
Film se oslanja na nasljeđe Alfreda Hitchcocka, posebice na "Prozor u dvorište" i "Vrtoglavicu", pri čemu njihove motive voajerizma i opsesije majstorski razvija u crnohumornu satiru industrije pokretnih slika.
 
Melanie Griffith ta je uloga donijela nominaciju za Zlatni globus, a zanimljivo je i da u filmu gostuje bend Frankie Goes to Hollywood, čiji megahit „Relax“ ilustrira prekretnicu u samom zapletu filma.
 
Program Dolazeće atrakcije prikazuje ovaj tjedan film "Trgovački putnik", klasik struje direktnoga filma u kojem redatelji Albert i David Maysles te Charlotte Zwerin kroz portret grupe profesionalnih prodavača Biblije daju kritiku konzumerizma i fresku američkog društva 1960-ih.
 
Tjedan zaključuje "Ruska arka" Aleksandra Sokurova, povijesni spektakl snimljen u Zimskom dvorcu ruskog državnog muzeja Ermitaž s oko 2000 glumaca i statista, koji je ujedno prvi dugometražni film snimljen u jednome kadru.
 
"To je bilo moguće zahvaljujući sprezi tada nove digitalne tehnologije (koja je u to vrijeme postepeno postaja snimateljski standard) te steadicama, stabilizacijskog sustava za kameru koji za razliku od drmusave kamere iz ruke stvara dojam da klizi kroz prostor", dodaje se.
 
Ovotjedni program Noviteti predstavlja film Oskarovca Guillerma del Tora koji se u svoja posljednja dva filma pozabavio revizijom klasičnih hollywoodskih žanrova kao što su monster movie ("Oblik vode") i gotička melodrama ("Crimsom Peak").
 
U novom uratku, "Ulici noćnih mora", inspiraciju je pronašao u romanu Williama Lindsaya Greshama te istoimenom filmu Edmunda Gouldinga iz 1947. godine, koji kritičari drže za jedan od najboljih, najoriginalnijih, ali i najnetipičnijih noira iz njegova zlatnog razdoblja.
 
Del Torro je priču svojih prethodnika preobrazio u raskošno producirani triler, u kojem monstruoznost proizlazi iz psihologije likova, a krase ga vrhunski glumačka ekipa predvođena Bradleyen Cooperom i Cate Blanchet, kao i Del Torov nepogrešivi osjećaj za vizuale, pripovijedanje i atmosferu, ističe se u najavi.
 
Među ostalim novitetima su dvije ekranizacije  - autobiografskog romana Annie Ernaux "Događaj" u režiji Audrey Diwan te "Mračnu kćer" Elene Ferrante, moćnu anatomiju majčinstva u režiji Maggie Gyllenhaal.
 
Roditeljstvom se bavi i Pedro Almodóvar u "Paralelnim majkama", Paul Thomas Anderson vodi gledatelje u Kaliforniju sedamdesetih u "Licorice pizzi", a Radu Jude u suvremeno rumunjsko društvo u "Baksuznom bubanju ili bezumnom porniću".
 
Tu je i film "Raspoloženi za ljubav", romantična melodrama Wonga Kar-waija, dok se u program Matineje vraća "Pjevajte s nama 2", nastavak popularnog animirca o koali Busteru Moonu.
 
Izvor: Hina